Slika je simbolična.
Po več tednih od začetka zdravniške stavke marca začnejo veljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je soglasja sprva umaknilo 416 zdravnikov, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa 240 zdravnikov

A se je nekaj zdravnikov v obeh kliničnih centrih odločilo, da bodo umike soglasij preklicali.

Število preklicev se dnevno spreminja

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so za STA sporočili, da so zaenkrat prejeli deset umikov preklicev soglasij, kar predstavlja 2,4 odstotka od vseh preklicanih soglasij.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa je preklice soglasij umaknilo 20 zdravnikov, nekateri pa preklice še vlagajo. Tako se število zdravnikov, ki so podali preklic, dnevno spreminja, so pojasnili za STA.

Tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je po podatkih na današnji dan soglasja za nadurno delo preklicalo 96 zdravnikov od skupno 224, se je pet zdravnikov odločilo za preklic umika soglasja za nadurno delo.

Umiki soglasij v veljavo z marcem

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. 

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. 

Umiki soglasij večinoma v veljavo stopijo z marcem.

Na ministrstvu za zdravje so po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel vodstva zdravstvenih ustanov zaprosili za načrte organizacije dela od 1. marca, ko bodo začeli veljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. 

Po neuradnih informacijah naj bi se ministrica na to temo z vodstvi ustanov sestala v četrtek dopoldne.

Komentarji (1)

Xoxo (ni preverjeno)

Te številke so precej večje kot jih prikažejo v javnosti. So se že večina zdravnikom odprla oči in vidijo da bodo potegnili ta kratko. Sicer pa jih je lahko sram, kajti gledajo samo za svoje riti-medicinske sestre katere so pa temelj v zdravstvu delajo pa za drobiž.

Starejše novice