Vladne stranke so potrdile svoje ministrske kandidate in tako je znano, da bodo v nastajajoči Šarčevi vladi štirje ministri s Štajerske, med njimi tudi nekdanja tesna sodelavka bivšega ptujskega župana. Kaj si lahko Ptuj od njih obeta?

Vlada Marjana Šarca je z včerajšnjimi potrditvami dobila dokončen ministrski seznam, ki bo v petek uradno vložen v državni zbor. Dan prej, naj bi bila podpisana koalicijska pogodba med LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

Aleksandra Pivec za kmetijsko ministrico

Štirje štajerski ministri. (FOTO: Bobo)

Med 16-člansko, za zdaj še neuradno, ministrsko ekipo, lahko najdemo tudi štiri Štajerce. Tako bo gospodarsko ministrstvo tudi v novem mandatu vodil Zdravko Počivalšek, ki je ta položaj zasedal že med vladavino Cerarjeve SMC. Mesto ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti si obeta trenutna načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer iz SMC. Ptujčanka Aleksandra Pivec iz DeSUS bo prevzela za štajersko regijo zelo pomembno kmetijsko ministrstvo, Celjan Dejan Prešiček pa bo vodil ministrstvo za kulturo.

Kdo je Ksenija Klampfer?

Ksenija Klampfer (FOTO: Bobo).

Članica SMC Ksenija Klampfer je Konjičanka, ki je zadnja tri leta načelnica Upravne enote Maribor, konec lanskega leta pa je bila za nekaj mesecev imenovana na mesto državne sekretarke na Ministrstvu za javno upravo. Gre za magistrico pravne znanosti s področja evropskega gospodarskega prava. Pred poveljevanjem mariborski upravni enoti je 12 let vodila oddelek za upravne notranje zadeve na Upravni enoti Slovenske Konjice.

Ob tem je tudi konjiška občinska svetnica in predsednica Lokalnega odbora SMC Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje. Kot načelnica mariborske upravne enote se je lansko leto kot prva v Sloveniji srečala z odločanjem o prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru.

O delu in socialnem stanju z dobrim poznavanjem situacije

Klampferjeva se bo lahko kot ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  veliko bolj izkazala kot njena predhodnica Kopač Mrakova. Ta namreč, kot ji pogosto očita mariborski humanitarni delavec Boris Krabonja, v času svojega ministrovanja niti enkrat ni obiskala štajerske prestolnice kljub težkem socialnem stanju, ki vlada v mestu. Ksenija Klampfer kot načelnica mariborske upravne enote stanje v Mariboru nedvomno dobro pozna in neposredno prispeva k boljšemu stanju.

Kdo je Aleksandra Pivec?

Aleksandra Pivec (FOTO: Bobo).

Ptujčanka dr. Aleksandra Pivec je doktorirala iz področja kemijskega inženirstva, svojo poklicno pot pa je pričela kot mlada raziskovalka na ljubljanski kemijski fakulteti in kot strokovna raziskovalna sodelavka v ZRS Bistra Ptuj. Pivčeva je bila dolga leta tudi tesna sodelavka bivšega ptujskega župana Štefana Čelana, s katerim sta sodelovala že v ZRS Bistra Ptuj.

Ima dolgoletne izkušnje z vodenjem mednarodnih razvojnih, znanstveno – raziskovalnih in aplikativnih projektih, veliko časa pa je posvetila regionalnemu razvoju Spodnjega Podravja. Od septembra 2016 pa opravlja delo generalne sekretarke na Uradu vlade RS za Slovencev zamejstvu in po svetu. Zdaj jo čaka ministrovanje na zelo pomembnem ministrstvu za severovzhodno regijo.

Izziv – EU predvideva manj sredstev za kmetijstvo

Enega izmed glavnih izzivov za Pivčevo na mestu kmetijske ministrice bo predstavljalo napovedano zmanjšanje sredstev za kmetijstvo v predlogu proračuna Evropske unije za naslednjo finančno perspektivo po letu 2020. Kmetijstvo je zelo pomembno vzhodno Slovenijo, katero Aleksandra Pivec dobro pozna. Bo znala izkoristiti svoje izkušnje za slovenske kmete?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice