Z odpuščanji je ormoško podjetje Safilo poskrbelo za 13 odstotkov višjo brezposelnost v mestu.

Safilo, največje podjetje v Ormožu, v katerem je nekoč delo našlo 1200 ljudi in ki je še minuli teden imelo skoraj 900 zaposlenih, je januarja napovedalo odpovedi zaradi reorganizacije dela, ki naj bi ustvarila »ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne«. Kar 228 od skupno 846 zaposlenih je obljubljene odpovedi dobilo v ponedeljek. S tem valom odpuščanj v Safilu se je raven brezposelnosti v Ormožu dvignila na 13 odstotkov, zato lahko ljudje le upajo, da drugega vala ne bo.

Delavke so ogorčene

Podjetje ima zaposlenih 70 odstotkov žensk v povprečni starosti 48 let. Te prihajajo v službo sklonjenih glav, redkih, a ostrih besed. Nekdaj zaposlena Vera Štih je v podjetje Safilo prihajala 32 let. Zdaj je ena od 228, ki je prejela odpoved. Na zavodu bo počakala na upokojitev, kot doda, druge te sreče nimajo.

 »Za te, ki so stare okoli 50 let, je najtežje, ker ne bodo več našle službe,« pojasnjuje Štihova in dodaja, »Jaz bi samo povedala, da imamo zdaj svoje begunce.«

Nepravični kriteriji odpuščanj

Podjetje je januarja napovedalo, da bodo glede na zastavljena merila pripravili seznam ljudi, ki bodo prejeli odpovedi, a kriteriji naj ne bi bili pravični. Na seznamu se je znašlo tudi nekaj mamic samohranilk, kar je zmotilo sindikat. Namero o odpovedi so prejeli tudi invalidi, na kar se bodo s pomočjo sindikata tudi pritožili. Podporo odpuščenim zagotavlja zavod za zaposlovanje. Na Uradi za delo Ormož sicer trdijo, da bodo vsem odpuščenim že sedaj, po 30-dnevnem odpovednem roku pomagali pri iskanju nove zaposlitve z napotitvijo na nova delovna mesta.

»Pri oduščanjih se ni upoštevalo socialnega stanja posameznikov. Recimo žensko, ki ji je pred kratkim umrl mož, so odpustili, čeprav ima nepreskrbljena otroka. To se mi ne zdi pošteno,« je dejala Vlasta Belec, ena izmed odpuščenih delavk.

Starejše novice