Tako policija, kot vojska se soočata s primanjkljaji v kadru, zaskrbljujoče pa je predvsem to, da se vedno manj mladih odloča za vojaški poklic.

Uniformirani poklici, kakršna sta med drugim poklic vojaka in policista ne privlačita mlade tako, kot sta jih pred leti. Tisti, ki se odločajo za katerega izmed obeh poklicev in izpolnjujejo vse potrebne zahteve, se po izkušnjah policije in generalštaba Slovenske vojske velikokrat odločijo tudi na podlagi denarja, se pravi plače, piše dnevnik.si.

Začetna plača boljša v vojski

Začetna bruto plača vojaka kandidata je na začetku višja in znaša 1003,54 evra bruto, medtem ko je bruto plača policista kandidata 824,84 evra. Kandidati za obe delovni mesto morajo opraviti podobna psihofizična testiranja, nato pa se plača policista začne poviševati. Po opravljenem dveletnem izobraževanju se mladenič povzpne v 23. plačilni razred, z bruto plačo 1043,68 evra, po dodatnem letu dni pa se lahko kot klasični višji policist povzpne do 26. plačilnega razreda s plačo 1173,99 evra. Na drugi strani bi po dveh letih v SV ostali pri enaki plači kot na začetku, saj v treh letih ne more napredovati v plačnih razredih.

Nagrada za večletno pogodbo

Policisti lahko skladno z zakonodajo napredujejo tako v nazivu kot v plačilnih razredih, a v slednjem največ za deset razredov. Vse to je odvisno od delovnih izkušenj, službene ocene in predpisane stopnje izobrazbe. V policiji posebne nagrade ali finančne stimulacije niso predvidene, medtem ko je za vojaka, ki podpiše pogodbo za pet let, predvidena finančna nagrada v višini ene povprečne bruto plače, ki trenutno znaša 1602,21 evra, medtem ko je za desetletno pogodbo predvidena nagrada petih povprečnih bruto plač.

Finančne stimulacije za delo v tujini

Glavna motivacija za mlade so najverjetneje finančne stimulacije za delo v tujini. Veliko več tovrstih akcij v tujini je sicer v vojski, policijskih mednarodnih operacij je namreč precej manj. Na dnevnik.si kot primer navajajo vojaka desetnika na misiji SV na Kosovu. Poleg osnovne plače, ki znaša 1484,53 evra neto, mu pripada še 1650 evrov dodatka, medtem ko desetnik na misiji v Maliju ob osnovni plači 1530,92 evra neto dobi še 2250 evrov dodatka.

Na drugi strani policist na misiji na Kosovu dobi izplačane 1500 evrov neto plačne osnove, poleg tega pa mu pripada 93,91 evra dnevnega nadomestila za namestitev, prehrano in prevoz. To mu ob koncu meseca navrže dodatnih 2817,30 evra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice