Danes je začel veljati odlok, s katerim je vlada preklicala epidemijo covida-19, ampak uporabljati se bo začel šele z 31. majem.

Vlada RS je nekoliko presenetila z odločitvijo, da prekliče epidemijo, toda kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo epidemije konec z zadnjim dnem v maju, edina dejanska sprememba pa je glede predpisane karantene ob vstopu v državo in sprostitve meja. 

Edina sprememba odprava karantene

Kacin je za STA dejal, da je četrtkovo odločitev omogočil trend usihanja števila novih potrjenih primerov koronavirusa, zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in zmanjševanje števila hudo bolnih. Če vlada v četrtek z odlokom ne bi preklicala epidemije, bi prvi in drugi protikoronski zakon veljala tudi v juniju, je pojasnil. Vsi ukrepi na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa po njegovih besedah veljajo tudi naprej. Edina sprememba z današnjim dnem je ukinjena karantena za državljane članic EU, pri čemer so izjema tisti državljani EU, tudi Slovenije, ki so EU zapustili za več kot 14 dni. Ti bodo še naprej morali v karanteno.

"Velja, da se epidemija zaključuje predvidoma konec tega meseca, ukrep je bil sprejet na zalogo. V kolikor bi se izkazalo, da se kjerkoli v bližini odpira večje žarišče, ali da je prišlo do večjega vdora koronavirusa v slovenijo in bi se lahko spet vzpostavilo žarišče, se bo morala vlada odzvati v realnem času in ta režim sproščanja nadomestiti z bolj strogim režimom, kakor je veljal še včeraj," je na današnji tiskovni konferenci obrazložil vladni govorec.
 

Previdnost ni odveč

Podobno stališče je zavzela tudi vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. Povedala je, da še vedno lahko pride do vnosa virusa v državo, na varnem pa nismo niti pri prenosu in širjenju virusa v Sloveniji, iz tega razloga ostajajo v veljavi vsi ukrepi, ki niso bili preklicani. 

"Velja samo to, da je bila preklicana epidemija kot taka, saj se virus ne širi več na način, da bi lahko govorili o stanju epidemije," je pojasnil in se dotaknila tudi govoric o spremembi odloka, ki bi omogočil druženje in zbiranje do 50 ljudi. Odločitev glede tega bo sprejeta po pregledu praks drugih držav je dejala in opozorila na previdnost, saj zbiranje ljudi in tesni stiki povečujejo nevarnost okužb. 

Poudarila je, da se tudi v prihodnje moramo držati vseh ukrepov glede razkuževanja in higiene rok, upoštevanje varnostnih razdalj in nošenja mask v zaprtih javnih prostorih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice