S preklicem epidemije koronavirus ni izginil. Tiste, ki zbolijo, še naprej čaka izolacija, rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. A zaposleni v karanteni od 1. junija niso več upravičeni do nadomestila plače s strani države.

Od preklica epidemija zaposelni več niso upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače, temveč kvečjemu do 50-odstotnega nadomestila s strani delodajalca. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) so za STA pojasnili, da za ureditev bolniškega staleža že ves čas velja, da če je oseba bolna, ji pripada bolniški stalež, če pa ni bolna, pa ne.
 

Do bolniške odsotnosti v breme ZZZS glede na usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ko gre za covid-19, bodo po njihovih navedbah upravičeni zavarovanci, ki jim bo izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo.

Komu se odredi izolacija?

Izolacija naj bi bila odrejena zaposlenim, ki imajo pozitiven bris na okužbo, pa tudi delavcem, ki niso bili testirani, a imajo znake akutne okužbe dihal z ali brez vročine, hkrati pa prisotnost koronavirusne bolezni 19 v družini ali skupnosti, pri čemer obstaja velika verjetnost prenosa, še piše STA. V primeru izolacije je sicer zavarovanec upravičen do 90-odstotnega nadomestila plače, pri čemer nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača ZZZS.
 

Sklicevanje na višjo silo

V primeru karantene se je po pojasnilih ministrstva za delo zdaj mogoče sklicevati na zakon o delovnih razmerjih oziroma višjo silo, ki pomeni "dogodek, ki ga ni bilo mogoče pričakovati in se mu tudi ne izogniti ali ga odvrniti". 

Prav tako se lahko na višjo silo po njihovih navedbah sklicujejo zaposleni, ko se zaradi zmanjšanja širjenja virusa začasno zaprejo vrtci in osnovne šole ali se iz takšnega razloga omeji vstop otrokom v šolo ali vrtec.

Če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, je na podlagi zakona upravičen do odsotnosti, glede nadomestila pa si delodajalec in delavec tveganje delita, so za STA še navedli na ministrstvu. 

Nadomestilo v času karantene tako ob izpolnitvi vseh zahtev za višjo silo znaša 50 odstotkov osnovne plače oziroma najmanj 70 odstotkov minimalne plače.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice