Slika je simbolična (foto: Bobo).
Starostna meja za prostovoljno služenje vojaškega roka se zvišuje na 30 let. Prostovoljni vojak bo odslej za služenje prejel tisoč evrov več.

Vlada je sprejela uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, s katero bodo po novem na služenje lahko napoteni državljani do 30. leta starosti, in sicer do konca koledarskega leta, v katerem dopolnijo 30 let. S tem je možnost napotitve podaljšana za tri leta. 

Namen je čim več zainteresiranim državljanom omogočiti vključitev v vojsko, s tem pa povečati bazo državljanov z osnovnim vojaškim znanjem. Vlada želi s sprejeto uredbo tudi povečati interes za služenje vojaškega roka.

Vsakemu prostovoljnemu vojaku tisoč evrov več kot prej

Višina prejemkov za služenje prostovoljnega vojaškega roka bo določena na podlagi minimalne plače v Sloveniji, ki bo torej služila kot osnova.

V letošnjem letu minimalna plača znaša 1024,24 evra, prostovoljni vojak pa bo za vsak mesec prejel 70 odstotkov od osnove, kar znaša 716,97 evra, je zapisano na vladni spletni strani.

Po uspešno opravljenem prostovoljnem služenju vojaku pripada tudi dodatni prejemek v višini osnove, torej skupno po opravljenem služenju, ki traja 13 tednov, prejme 3199 evrov.

Dvig denarnih prispevkov v primerjavi z zneskom, ki so ga prostovoljni vojaki prejemali doslej, znaša približno tisoč evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice