Poslanci so z 48 glasovi za in enim proti podprli dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, ki so ga v opozicijskih SD, LMŠ in SAB predlagali z namenom omejitve delovanja paravojaških enot oziroma vard.

Zakonska predloga so vložili v opozicijskih strankah SD, LMŠ in SAB, na glasovanju pa je bilo prisotnih 84 poslancev.

Dopolnitev zakona o nadzoru državne meje posameznikom in skupinam prepoveduje nadzorovanje državne meje, ki bi bilo podobno policijskim nalogam. Prepovedano je tudi oviranje policije pri nadzoru meje in spodbujanje ali organiziranje varovanja državne meje. Dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru pa med drugim prepovedujejo vzbujanje videza uradnih ali vojaških oseb z nošenjem in razkazovanjem orožja ter z nošenjem maskirnih oblačil in obutve.

Gre sicer za prenovljena predloga zakonov, ki ju je že v preteklosti vložilo notranje ministrstvo, takrat pod vodstvom Boštjana Poklukarja, piše STA.

Predlogoma niso bili naklonjeni v SDS in SNS. Branko Grims iz vrst SDS je v obrazložitvi glasu izpostavil, so spremembe zakonov nepotrebne, saj da problematiko rešuje že obstoječa zakonodaja, treba jo je le dosledno izvajati, za kar pa je v prvi vrsti odgovorna policija. Jani Ivanuša (SNS) pa je dejal, da je samoorganiziranje naroda dovoljeno, kljub dobremu delu policije pa po njegovem mnenju ta ne obvladuje določenih situacij glede nezakonitih prehodov meje.

Opozicija enotna, podpora tudi koalicijskih SMC, DeSUS in NSi

Po oceni poslanca LMŠ Rudija Medveda je delovanje paravojaških skupin ekscesno in v posmeh pojmu nacionalne varnosti, določenem z ustavo. »Nacionalna varnost je in mora biti izključno v pristojnosti državne oblasti,« je poudaril in napovedal podporo novelama.

»Delovanje paravojaških formacij in vaških straž moramo prepovedati oziroma njihova ravnanja sankcionirati ter varnostnim organom zagotoviti pravno podlago za ukrepanje,« je izpostavila vodja poslancev SMC Janja Sluga.

V SMC so sicer pričakovali, da bo nov predlog zakona pripravilo resorno ministrstvo, a ker se na njihova opozorila odzvalo, so se po njenih besedah odločili, da podprejo opozicijska predloga, poroča STA.

Poslanka SD Bojana Muršič je pripomnila, da zakonske rešitve najbrž niso idealne. Kot je dejala, iščejo optimalne rešitve, s katerimi bodo prebivalcem prihranili vznemirjajoče se dogodke formacij zamaskiranih ljudi z orožjem v rokah, ki korakajo pod okni njihovih hiš ali jih celo legitimirajo.

»Gre morda za manjšo spremembo dveh zakonov, ampak po mnenju SAB za izjemno pomembno simbolno sporočilo. Simbolno sporočilo, s katerim povemo, do tukaj je meja in ta meja se ne prestopi,« je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Tudi v DeSUS podpirajo dopolnitve zakonodaje na način, ki bo omogočal bolj odločno ukrepanje zoper izzivalna ravnanja posameznikov. Kot pravi poslanec Robert Polnar, funkcionalna demokracija ni nikoli spontana, ampak je vedno nadzirana ter določene okvire in omejitve, zato se država mora odzvati.

Nadzor državne meje po besedah poslanca NSi Blaža Pavlina ne more biti stvar navdiha posameznika ali pa samoorganiziranih vard. Te si s svojim delovanjem zgolj povečujejo medijsko pozornost, ki si je ne zaslužijo, problema nezakonitih migracij in pritiska na južno mejo pa ne bodo odpravile, je dejal.

V NSi se zato strinjajo z rešitvami zakona, a obenem poudarjajo, da do pojava vard ne bi prišlo, če bi pravočasno aktivirali 37.a člen zakona o obrambi.

Predvidene visoke globe

  • Najmanj 1000 evrov za posameznika, ki z namenom nadzora državne meje ravna na način podoben oblikam opravljanja policijskih nalog ali posameznik, ki ovira policijo pri nadzoru državne meje. Če to počne v skupini najmanj dveh oseb, je globa 1500 evrov.
  • Za 'oponašanje' uradnih ali vojaških oseb z namenom vzbujanja videza izvajanja uradnih nalog, pa so globe od 500 do 1000 evrov oziroma od 1000 do 2000 evrov, če je dejanje storjeno v skupini najmanj dveh oseb.

Levica se boji za druge aktiviste ob meji

Do sprememb pa so kritični v Levici, kjer menijo, da je problem nejasna definicija novih prekrškov.

»Nekatere od novih prekrškovnih določb so napisane tako, da se jih lahko uporablja tudi širše, na primer za sankcioniranje kakršnegakoli aktivizma ob meji, od naravovarstvenikov do borcev za pravice beguncev,« je dejala poslanka Levice Nataša Sukič. Predlogov zakonov poslanci Levice niso niso ne podprli niti nasprotovali.

Zakonodajno pot pa je danes končal predlog novele zakona o državnem svetu (DS). Gre za drugi predlog, ki so ga pripravili v DS, potem ko je ustavno sodišče ugotovilo, da je pritožbeni postopek na volitvah v DS nedorečen in s tem tudi neustaven. Predlog že v začetku meseca ni prepričal članov odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, prav tako tudi po oceni vlade ni bil primeren za nadaljnjo obravnavo, še poroča STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

božidar (nepreverjen)

A SAD ADIO LEPA PESEM

Starejše novice