Foto: Bobo
Skrivnosten obračun za premoženje nekdanjega župana.

Miran Vuk, nekdanji župan občine Zavrč in nekoč eden najbogatejših Slovencev, je vse od leta 2014 v osebnem stečaju. Več let je svoje premoženje, ki vključuje tudi posestvo z družinsko vilo nad Ptujem, s pomočjo slamnatih oseb iz Slovaške držal izven dosega upnikov in države. 

Toda to omrežje naj bi se zdaj obrnilo proti njemu. Kot poroča Siol, se je letos poleti odvil poskus sovražnega prevzema poslovnega imperija družine Vuk in njenega premoženja, v katerega naj bi bile vpletene tudi osebe s kriminalno preteklostjo.

Slovaki se želijo dokopati do kupnine

Zgodba se vrti predvsem okoli omenjene dvonadstropne hiše s pogledom na ptujski grad in jezero. Nepremičnino z bazenom, tremi garažami in tovornim dvigalom je namreč na javni dražbi po izklicni ceni 415 tisoč evrov kupila fizična oseba iz okolice Ptuja. Kupnina bi po načrtu morala pristati na računu slovaškega podjetja Chalom. Na to družbo, ki je na vilo pred tem vpisalo hipoteko, je Vuk že pred časom prenesel svoj poslovni imperij in ostalo premoženje.

Toda stečajni upravitelj Dragan Manjulov je že nekaj dni po prodaji prejel nenavadna elektronska sporočila iz Slovaške, s strani odvetnikov domnevnih novih upnikov. Ti so trdili, da so kupili dolg, zavarovan z nepremičnino, navedbe pa so skušali podkrepiti tudi z nekaterimi listinami.

Po pisanju Siola se kupnine za hišo želita polastiti Vukova nekdanja sodelavca iz Slovaške, ki se ukvarjata z upravljanjem podjetij. 

Šlo naj bi za odvetnika Roberta Pappa, ki so ga v minulih letih povezovali z več kot 60 različnimi slovaškimi podjetji. Potem ko je v začetku julija prevzel vodenje podjetja Chalom, je nase prenesel dolg, zavarovan z Vukovo vilo nad Ptujem.

Vpleten pa naj bi bil tudi Slovak Daniel Bezek, ki je v več podjetjih deloval skupaj s Pappom in ki trdi, da je edini uradni delničar podjetja Chalom. Konec junija se je imenoval za direktorja in takoj zatem Vukov dolg prodal samemu sebi. Za njim je od leta 2005 izdana tudi mednarodna tiralica.

Upravitelj se je obrnil na sodišče, odločitev mora pasti do ponedeljka

Medtem ko naj bi družina Vuk zadevo že predala policiji, se je stečajni upravitelj Dragan Manjulov znašel v precepu, komu verjeti oziroma kam sploh nakazati denar. Dokončno odločitev mora sprejeti do ponedeljka, pomoč pri razjasnitvi situacije pa je že poiskal pri pristojnih na okrožnem sodišču na Ptuju. Kot je napovedal, bo upošteval podatke iz zemljiške knjige, kjer je je hipoteka še vedno vpisana na podjetje Chalom pod vodstvom Pappa. 

Omenjeno podjetje ima hipoteko sicer vpisano tudi na Vukovem ranču v Zavrču, katerega prodaja je predvidena v prihodnjih mesecih. Tudi do kupnine za to nepremičnino, ocenjeno na 600 tisoč evrov, bi torej bili upravičeni Slovaki.

Toda načrte bi Slovakom še vedno lahko pokvaril tudi eden od drugih upnikov, ki je upravitelja opozoril na ključno informacijo. Pravnomočna sodba, ki jo menda ima v roki, naj bi zahtevala razveljavitev in izbris hipoteke, s čimer bi denar od prodaje hiše prejeli vsi upniki, vključno z državo.

Se je proti Vuku zarotil njegov nekdanji davčni svetovalec?

V javnosti se medtem pojavljajo ugibanja, da se v ozadju slovaških apetitov morda skriva Rok Snežič, davčni svetovalec, ki je nekoč deloval kot posrednik med Slovaki in Vukom in ki je zaradi poslovne goljufije, pranja denarja ter davčnih utaj bil obsojen na triletno kazen vikend zapora. 

Vuk s svojim nekdanjim davčnim svetovalcem menda že nekaj časa ni v dobrih odnosih. Podjetje Chalom pa je do lani vodila Maria Kulichova, računovodkinja, ki naj bi poslovno sodelovala tudi s Snežičem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice