Vladni govorec s pozivom, ki ga že dolgo ni izrekel: »Čim bolj ostajajmo doma!« (foto: Damjan Trafela).
O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

Premier Janez Janša je včeraj predstavil načrt ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih bo vlada sprejemala postopoma, v skladu z epidemiološko situacijo. Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, druge jutri, uveljavljeni pa bodo v petek zjutraj.

Viri okužb lokalni

Poslabšanje razmer pristojne skrbi. Včeraj je bilo potrjenih 356 primerov ob skoraj 4000 opravljenih testih. Delež pozitivnih testov je torej že 8,9 odstotka. Viri okužb so večinoma lokalni, le dva sta bila po podatkih epidemiologov uvožena iz tujine.

Težavno širjenje okužb med zdravstvenim osebjem

Bolj kot samo število okuženih je pomembna zasedenost trenutnih bolnišničnih kapacitet. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih enajst oseb, zdravniško oskrbo pa je potrebovalo skupaj 122 obolelih za koronavirusom, 22 jih je potrebovalo intenzivno nego. Umrl ni nihče.

»Poleg omejenosti bolnišničnih kapacitet se kot težava pojavlja še širjenje okužb med zdravstvenim osebjem. Ker do okužb praviloma ne pride med delovnim procesom, vse, še posebej pa zaposlene v zdravstvu in socialnovarstveni oskrbi, prosim, da ste zavezani odgovornemu vedenju,« pravi Kacin.

Veliko lahko naredimo sami

Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskih središč, kadar obisk ni res nujen - vse to so minimalne oblike solidarnosti, ki jo lahko vsak izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva.

Tudi uporaba aplikacije pomaga pri tem, saj opozori na morebitne tvegane stike in ob vsakem opozorilu spodbudi k bolj samozaščitnem vedenju. »Spomladi smo zmogli to odgovornost do skupnosti, verjamem, da zmoremo tudi sedaj,« dodaja Kacin.

Kako je po posameznih regijah?

14-dnevna incidenca je poskočila na 116,02. Največji delež primerov je na Koroškem in v Zasavju. 

Razmere v Evropi so najslabše v Španiji, na Češkem, v Franciji, na Nizozemskem. Italija je s spoštovanjem strogih ukrepov uspela obdržati 14-dnevno incidenco na nizki ravni.

Zapiranje rednih programov v bolnišnicah

Število obolelih in hospitaliziranih strmo narašča.

»Presegli smo kapaciteto 70 odstotkov postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Potekajo napori po bolnišnicah, da bi mobilizirali dodatne postelje po bolnišnicah. Potrebno bo zapirati redne programe,« pravi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

Okužbe se širijo na zasebnih druženjih

Ni države, kjer bi epidemija nezadržno divjala, ekonomija, šolstvo in zdravstvo bi pa ob tem cvetela. Rozman poziva k samozaščitnemu vedenju in dodaja, da stopamo v nevarno območje, kar se tiče stabilnosti zdravstvenega sistema.

»Okužbe se širijo predvsem na zasebnih druženjih in v delovnih organizacijah, ki dosledno ne upoštevajo varnostnih protokolov,« je jasen.

Kacin je na koncu pozval, da naj se uporabljajo razpršilniki, ki so od danes obvezni v vseh večstanovanjskih stavbah, naj se nosijo maske, »in tega že dolgo nisem izrekel, čim bolj ostajamo doma«.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Koncajte (nepreverjen)

Zakaj stari g kacin hodi okrog. Kje najdejo zdrave ovce da jih testirajo,in zakaj ne povedo, da so v bolnicah ljudje iz DSO, ki jih od tam umikajo. Če ni zdravila nimaš kaj delati v bolnici razen če rabiš respirator. Hočejo nas pokoriti in uničiti vse. Naj ne obveščajo kje je največ okuženih, ampak kdo so tisti na respiratorjih, samo to je vreden podatek .samo ta teden bo na žalah pokopanih 50 ljudi, a to je nepomembno, saj niso zaradi covida., a koliko jih bo še po drugih občinah.

Starejše novice