S posvetom v dvorcu Rakičan se je začel obisk vlade v Pomurju.

Z delovnim posvetom na dvorcu Rakičan je vlada Janeza Janše začela današnji obisk Pomurja, zatem pa bodo njeni predstavniki odšli na številna srečanja s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji, ki ima 27 občin in nekaj več kot 114.500 prebivalcev.

Več posluha za posebnosti regij

Pričakovanja od obiska so velika. Predsednik sveta pomurske razvojne regije, razkriški župan Stanko Ivanušič pravi, da želijo vladi sporočiti, da v Pomurju vedo, kaj hočejo, čeprav jim nekateri statistični podatki niso ravno naklonjeni.

»Povedati želimo, da smo vendarle že veliko storili in da imamo vizijo. Imamo kakovosten osnutek regionalnega razvojnega programa, izpostaviti pa želimo, da mora biti v slovenskih 12 statističnih regijah več posluha za posebnosti regij, tako pomurske kot vsake druge, da pride v regionalne programe res tisto, kar je v našem interesu,« je dejal Ivanušič.

V ospredju skupni projekti

V Pomurju postavljajo v ospredje skupne projekte, delovati želijo usklajeno.

»Verjamem, da bomo uspeli vlado nagovoriti o nekaterih stvareh, da bi na primer dobili v regijo nekaj visokošolskih ustanov in bi se mladi šolali doma, da bi jim zagotovili delovna mesta, da bi tu ostali,« je povedal predsedujoči pomurskim županom in naštel nekaj pozitivnih primerov.

Posamezna območja so 100-odstotno pokrita s širokopasovnim optičnim omrežjem, tudi z vodooskrbo, kanalizacijskimi sistemi, ni vse tako slabo, kot včasih zgleda na prvi pogled, je prepričan.

V dokaz navaja besede ekološkega kmeta, ki pravi: »Pred časom se za Pomurje ni vedelo, govorili so, da je to tam nekje proti Madžarski. Danes za Pomurje vedo in Pomurje ni revna regija, samo izkoristiti moramo naravne in druge danosti.«

Eden od pomembnejših dogodkov ob današnjem obisku vlade v Pomurju je zagotovo tudi podpis sporazuma o sofinanciranju izgradnje zadrževalnika Sebeborci na Martjanskem potoku v občini Moravske Toplice, ki je predpogoj za izgradnjo vzhodne obvoznice.

Ob koncu srečanje s pomurskimi župani in gospodarstveniki

Vlada bo obisk Pomurja sklenila v Lendavi, kjer bo v gledališki in koncertni dvorani ob 18. uri javna tribuna - srečanje vlade z župani, gospodarstveniki in drugimi predstavniki regije.

Kot piše v brošuri ob obisku vlade, je pomurska regija leta 2020 dobila dobrih 77 milijonov evrov dohodnine, kar je šest milijonov evrov več kot v letu 2019. Skupno je bilo regiji v obdobju protikoronskih ukrepov dodeljenih slabih 118 milijonov evrov pomoči. V letih 2020 in 2021 je bilo za odpravo posledic pandemije covida-19 regiji dodeljenih 78 milijonov evrov pomoči, daleč največ, polovico, so dobila mikropodjetja in kmetijska gospodarstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice