Tokratna novinarska konferenca vlade je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer potekala brez snemalcev in drugega tehničnega osebja.

Epidemiološka slika se na Zahodnem Balkanu drastično poslabšuje, predvsem v državah, kjer so se odločili za izvedbo volitev, je ocenil vladni govorec Jelko Kacin.

Slovenija je uspela z uvedbo sistema vročanja karantenskih odločb direktno, minuli konec tedna jih je bilo tako na šestih mejnih prehodih, z Hrvaško in z Madžarsko, ter na letališču Brnik, vročenih 1213.

»Vlada pričakuje sedaj, da bo sledil tudi poostren in učinkovit nadzor nad izvajanjem karanten,« je poudaril vladni govorec.

Osumljena prenašanja nalezljive bolezni

Kacin je predstavil primer, ki se je zgodil minuli petek v popoldanskih urah v Ljubljani. Dva tuja državljana, ki prebivata v prestolnici sta osumljena storitve kaznivega dejanja prenašanja nalezljive bolezni in jima grozi denarna ali celo zaporna kazen v skladu s kazenskim zakonikom.

»Gre za 37-letno žensko, ki je bila že 20. junija seznanjena, da je njen 40-letni partner okužen s koronavirusom in mu je bila tudi odrejena karantena. Ta 37-letnica je 3. julija poklicala na 112 in povedala, da čuti bolečine v trebuhu ter se počuti slabo, ni pa povedala, da je mož bil okužen, ni seznanila zdravstvenega osebja, ki je poskrbelo za prevoz, niti osebja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. To je povedal šele po petih urah. Njen 40-letni partner je kljub odrejeni karanteni redno opravljal službo v večjem podjetju,« je povedal Kacin in dodal, do so policisti začeli z zbiranjem podatkov in dokazov v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja, ki za prenašanje nalezljivih bolezni predvideva denarno kazen ali celo osem let zapora, če pride do smrti.

Kršitve karantene v Mariboru

Kacin je povedal, da se je minulo nedeljo vendarle zgodilo, da so bili opravljeni številni nadzori nad izvajanjem karantenskih odločb. Nadzori so bili opravljeni na območju Maribora in Ljubljane. Med tem, ko so v Ljubljani vseh 36 oseb našli na naslovih, določenih za karanteno, pa so v Mariboru ugotovili dve kršitvi.

Pri dveh osebah je bilo ugotovljeno, da ju ni na naslovu, določenem za karanteno, za dve pa je zelo verjetno, da sta dali lažne podatke o sebi in kraju preživljanje karantene, saj na naslovu osebi sploh nista bili poznani. Zdravstveni organ bo za kršitve uvedel prekrškovni postopek, a vladni govorec poudarja, da se večina ljudi vendarle drži karantenskih omejitev, glede na dosedanje podatke. 

»Epidemiološka slika ni dobra, za današnji dan je pričakovati velik skok okužb ob povečanju števila opravljenih testov. Jutri bomo videli, kakšne so dejanske razmere,« je še opozoril vladni govorec in posebej izpostavil razmere v domovih za starejše občane, kamor je virus ponovno vdrl v Vipavi. 

Danes bo potekala tudi seja vlade na temo koronavirusa. Vlada se bo seznanila tudi z državnim načrtom zaščite in reševanje, s kršitvami karantene in situacijo v domovih za starejše. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice