Država namerava v prihodnjih letih obnoviti Vojašnico generala Maistra, posodobitev pa zajema sanacijo obstoječe infrastrukture in tudi izgradnjo nove.

Z ministrstva za obrambo so na vprašanja Mariborinfo odgovorili, kaj se na stavbi mariborske vojašnice namerava obnoviti:

»Posodobitev vojašnice generala Maistra zajema tako sanacije obstoječe infrastrukture kot tudi izgradnjo nove infrastrukture.« Posodobitev zajema tri programske sklope:

  • posodobitev upravno namestitvenega dela vojašnice,
  • posodobitev tehnično skladiščnega dela vojašnice,
  • posodobitev športno rekreacijskega dela vojašnice.

Posodobitev zajema tri programske sklope

  1. Posodobitev upravno namestitvenega dela vojašnice. V tem delu se bo v vojašnici izgradilo dodatne namestitvene kapacitete za vojake in dodatne upravne prostore za poveljstva enot v vojašnici.Izvedla se bo sanacija kuhinje in obstoječih objektov ter obnovila komunalna in energetska infrastruktura. Znotraj vojašnice se bo postavila oziroma zgradila infrastruktura za rezervno napajanje vojašnice in sistem za oskrbo vozil z alternativnimi viri (vodik, elektrika). V okviru vojašnice bodo zagotovljena dodatna urejena parkirišča za pripadnike Slovenske vojske.
  2. Posodobitev tehnično skladiščnega dela vojašnice. V tem delu bodo izgrajeni novi sodobni objekti za hranjenje in vzdrževanje vozil, izgrajena bodo dodatna skladišča.
  3. Posodobitev športno rekreacijskega dela vojašnice in izgradnja športnega objekta z zaprtim streliščem.

»Lokacija vojašnice Generala Maistra je ena od dveh ključnih vojaških infrastruktur Slovenske vojske, na katerih se formira in popolnjuje prvi srednji pehotni bataljon. To je enota, ki se opremlja in pomeni jedro bodoče Bataljonske bojne skupine. Za razvoj Slovenske vojske je bistvenega pomena, da se v skladu z njenim razvojem razvija tudi infrastruktura, ki je bistvena za zagotavljanje pogojev za izobraževanje, usposabljanje, urjenje, zagotavljanje nastanitvenih kapacitet, izvajanje logistične podpore tako poklicne sestave, kakor pripadnikov pogodbene rezerve,« še pojasnjujejo.

Sekundarni cilji pa so:

  • Energetska sanacija obstoječe infrastrukture.
  • Znižanje stroškov vzdrževanja s prepotrebnimi obdobnimi vzdrževalnimi deli.
  • Tehnološka nadgradnja (prilagoditev zahtevam zakonodaje in potrebam časa).

»Trenutno se načrtuje, da se bodo dela začela po posodobitvi vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani in sicer po letu 2025. Investicija naj bi se bo po načrtih izvajala štiri do pet let, odvisno od zagotovitve finančnih sredstev,« še pojasnjujejo.

»Preliminarne ocene vrednosti načrtovane posodobitve vojašnice so v višini 40 milijonov evrov. Prenova se bo financirala iz sredstev, ki jih predvideva predlog Zakona o zagotavljanju investicij v Slovensko vojsko,« so še odgovorili z ministrstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice