Mesec dni po lokalnih volitvah so v občini Zavrč razpisali nadomestne volitve za člana občinskega sveta.

Slavko Pravdič, ki je bil izvoljen za župana, je namreč na listi SDS in NSi bil izvoljen tudi v občinski svet, saj v Zavrču svetnike volijo po večinskem sistemu. Tako so v tem primeru potrebne nadomestne volitve, ki bodo po pisanju STA potekale 3. marca.

Kandidature je moč vložiti do 31. januarja prihodnje leto, do 19. ure.

Sprejet sklep o prenehanju mandata

Zmago na županskih volitvah si je Pravdič kot kandidat NSi zagotovil že v prvem krogu, prejel je 444 oziroma skoraj 58,5 odstotka glasov. S tem je premagal neodvisnega kandidata Roberta Vuzema in nekdanjega podžupana Janka Lorbka iz vrst SLS.

Na volitvah za občinski svet, kamor so se uvrstili trije svetniki s skupne liste SDS in NSi, en kandidat SLS in trije neodvisni kandidati, je medtem prejel 515 glasov. A mandatu občinskega svetnika se je novoizvoljeni župan, ki bo funkcijo opravljal nepoklicno, moral odpovedati. 

Preostala šesterica je tako na ustanovni seji potrdila svoje mandate ter sprejela ugotovitveni sklep o prenehanju njegovega mandata občinskega svetnika.

Po pojasnilih predsednika občinske volilne komisije Metoda Graha se zaradi večinskega volilnega sistema v občinski svet me more uvrstiti naslednji, torej osmi občinski svetnik na listi kandidatov, kajti po tem sistemu se voli posameznike. Kaj takšnega bi bilo mogoče le v proporcionalnem volilnem sistemu, kjer glasove dobijo liste.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice