Občina Hoče-Slivnica je podala pobudo za spremembo vodovarstvenega območja na območju, kjer se gradi Magna. To je v javnosti zbudilo namigovanja, da bo ta imela svojo lastno vodno vrtino. A občina pojasnjuje, da niso gledali le na Magno.

Za spremembo so se hoško-slivniški občini po njihovih besedah odločili na podlagi izvedenih hidrogeoloških strokovnih podlag. Sprememba vodovarstvenega območja se nanaša za vodno telo vodonosnikov Ruš, Vrbanskega platoja, Limbuške dobrave in Dravskega polja. Ta bo omogočila boljše pogoje za prihodnje investicije na tem območju.

Ureditev zastarela in netočna

A izboljšanje pogojev za investicije oziroma izvedbo drugih projektov na tem območju ni edini razlog za spremembo. Ta je tudi razumljiva, saj trenutna ureditev temelji na grobih ocenah in brez dejanskih podatkov.

»Glede na nove pridobljene podatke v zadnjih letih, izvedene meritve gladin v napajalnem zaledju omenjenih vodnih virov ter rezultate umerjenega matematičnega modela za visoko vodno stanje, smo prišli do zaključkov, da hidrogeološke razmere znatno odstopajo od sedaj prepoznanih,« je za Mariborinfo pojasnila Vanja Jus iz Občine Hoče-Slivnica.

Ne le vodna vrtina, tudi bencinski servis in naravno kopališče

V potezi so mnogi videli interese Magne, ki bi si lahko s spremembo privoščila lastno vodno vrtino. Lastno vodno zajetje ima sicer večina večjih podjetij v Mariboru in okolici, saj tako privarčujejo. Na občini so potrdili, da sprememba pomeni tudi možnost izgradnje vodnih vrtin, a to ni edino, kar bi v občini Hoče-Slivnica s spremembo pridobili.

»Spremembe pomenijo tudi možnost izgradnje bencinskega servisa na navedenem območju, območje gramoznice pa lahko postane območje za kopalne vode, kar je ena izmed turističnih prioritet občine,« pojasnjuje Vanja Jus.

Turistični biser: Kljub prepovedi do 1000 kopalcev na dan

»Sredi občine imamo turistični biser, kjer nihče ne more prepovedati kopanja, ne sme pa biti uradno dovoljeno kopanje, s čimer bi bila kontrolirana kakovost vode in seveda obvodne dejavnosti,« še dodajo na občini in poudarjajo, da je ob vročih dneh na njihovi gramoznici tudi do 1000 kopalcev.

Na občini so optimistični, saj po njihovih besedah strokovne študije dokazujejo, da je sprememba upravičena. Ta bi tako omogočila razvoj gramoznice, kjer bi bilo uradno urejeno kopanje in s tem tudi razvoj obvodnih dejavnosti. Ob tem pa na občini poudarjajo, da bi sprememba pomenila predvsem lažje pogoje pri novih investicijah v obstoječi industrijski coni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice