Foto: Branka Keser
Rezultati vzporednih volitev kažejo, da je veliki zmagovalec parlametarnih volitev Robert Golob. Stranka Gibanje Svoboda je prejela 35,8 odstotka glasov.

Na današnjih volitvah je imelo 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost izbrati novo 90-člansko sestavo državnega zbora, ki bo funkcijo opravljala štiri leta.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 16. ure glasovalo 836.081 volivk in volivcev oziroma 49,3 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Predvolilne napovedi so borbo za zmago napovedovali strankama Gibanje Svoboda in Slovenski demokratski stranki.

Kakšna bo najverjetnejša struktura parlamenta?

Prvi rezultati vzporednih volitev kažejo, da je največ glasov dobila stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba.

Stranka Gibanje Svoboda je prejela 35,8 odstotka glasov. Sledi SDS z 22,5 odstotka. Dobre možnosti za uvrstitev v državni zbor ima tudi Nova Slovenija, ki je prejela 6,8 odstotka glasov, Socialni demokrati (6,6 odstotka), in Levica, ki je prejela 4,4 odstotka.

Lista Marjana Šarca je prejela 3,8 odstotka glasov.

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev bi Gibanju Svoboda v državnem zboru pripadlo 42 sedežev, Slovenski demokratski stranki 26, Novi Sloveniji osem, Socialnim demokratom sedem in Levici pet. 

Jutri, torej dan po volitvah, bodo izidom prišteti tudi glasovi, ki bodo prispeli po pošti. Glasovi iz tujine bodo prišteti 3. maja.

Kakšna bo sestava državnega zbora, naj bi bilo dokončno znano 10. maja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice