Štirje slovenski evropski poslanci na dialogu, ki ga je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji o tem, kaj bo EU financirala po letu 2020.

Na sejmišču Pomurskega sejma poteka že 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, letos pod sloganom Sejem nove generacije. Obiskovalcem se vse do četrtka predstavlja 1.840 razstavljavcev iz 32 držav. V skopu sejma letos poteka kar 150 obsejemskih dogodkov, od tekmovanj, razstav, ocenjevanj in posvetov. 

Kaj bo financirala EU po letu 2020?

Ker je pred Evropsko unijo odločanje o predlogu večletnega proračuna za obdobje 2021-2027, ki zaradi zaradi novih izzivov predvideva spremembe na številnih področjih delovanja Unije, je aktualno vprašanje, kakšne bodo te spremembe v vsakdanjem življenju. 

Štirje slovenski evropski poslanci - Romana Tomc, Milan Zver, Franc Bogovič in Alojz Peterle - na dialogu, ki ga je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, niso mogli dati spodbudnih odgovorov. Razvoj kmetijstva v Sloveniji je namreč od vstopa v EU močno temeljil na podpori iz evropskega proračuna, zato je vprašanje, kaj bo financirala EU po letu 2020 še kako aktualno. 

Za kmetijstvo vse manj denarja

V 80. letih prejšnjega stoletja je EU za kmetijstvo namenjala kar tri četrtine proračuna, postopoma pa je ta delež padal. Zaradi Brexita bo evropski proračun po letu 2020 skromnejši, če preostale države članice sredstev, ki jih vplačujejo v evropsko malho ne bodo povečale. 

Franca Bogoviča najbolj skrbi kar 15-odstotno znižanje sredstev za razvoj podeželja v okviru 365 milijard evrov, ki jih predlog nove finančne perspektive 2021-2027 predvideva za celotno kmetijstvo. Tudi za subvencije, ki marsikateremu kmetu omogočajo preživetje, bo po vsej verjetnosti za štiri odstotke manj denarja. 

“Več odgovornosti pri razdeljevanju denarja bo na državah članicah in pri kmetijstvu tudi na regijah. Ni vprašanje, ali bo manj denarja, temveč kako ga bodo države porabile,” je na dialogu izpostavil Lojze Peterle. 

Manevrskega prostora za pogajalske skupine držav članic, da določijo prioritete in tako morda omilijo zmanjšanje evropskih sredstev na posameznih področjih, naj bi bilo dovolj, je prepričana Romana Tomc.

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA z bogatim programom vabi obiskovalce do četrtka, 30. avgusta, organizatorji pa so z mislimi že pri 57. sejmu AGRA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice