Na Ptuju se je odvila okrogla miza o pomenu zadrug pri ohranitvi poseljenosti podeželja. Zadružništvo kmetijska ministrica Aleksandra Pivec označuje kot nujno potrebno obliko v organiziranosti slovenskega kmetijstva.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je spomnila, da je slovensko kmetijstvo izrazito problematično predvsem zaradi svoje razdrobljenosti, majhnih posesti ter nepovezanosti znotraj posameznih verig preskrbe s prehrano, kar še toliko bolj kliče po različnih oblikah povezovanja, poroča STA.

Po njenem mnenju lahko najpomembnejšo vlogo odigrajo zadruge. »Imamo kar nekaj zadrug, ki odlično funkcionirajo in imajo izjemen poslovni model, so pa tudi take, ki so v težavah,« je po poročanju STA dejala ministrica, ki bi podprla združevanje posameznih zadrug, da bi te lahko na trgu nastopile močnejše.

Zadruge ključne za razvoj kmetijstva in podeželja

Tudi po besedah predsednika Zadružne zveze Slovenije Petra Vriska so zadruge ključnega pomena za razvoj slovenskega kmetijstva in razvoj podeželja, saj odkupijo okoli 80 odstotkov vsega pridelka in ga nato prodajajo naprej, še piše STA.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je poudaril, da zadružništvo povezuje poslovni del kmetijstva in tako daje velike dodane vrednosti dohodkom na kmetijah.

Zanimanje za povezovanje je tudi med mladimi kmeti, a ti po besedah predsednika Zveze slovenske podeželske mladine Roka Damijana še iščejo ustrezne oblike, še poroča STA. »Zadruga je zagotovo ena od možnosti, a mladi gledajo s svojimi očmi, kako se vanje vključevati. Marsikdaj se v teh sistemih ne znajdejo, zato si želijo bolj fleksibilnih, prijaznih in ažurnih zadrug. Predvsem pa si ne želijo, da bi zadruge bile med seboj konkurenti, pač pa bi predstavljale podporo kmetom,« je dejal.

Prvi mož ptujske perutninarske zadruge Simon Toplak je opozoril na problematiko prodaje Perutnine Ptuj najprej ruskim, nato pa še ukrajinskim lastnikom. Po njegovem mnenju za perutninarje in ostale kmete to ne pomeni nič dobrega, saj naj bi bil zato ogrožen odkup njihove koruze, pšenice in drugih poljščin, saj je njihova proizvodnja v Ukrajini precej cenejša.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice