Kot razlog za odpuščanje tovarna navaja reorganizacijo, ki naj bi ustvarila "ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne".

Italijanska skupina Safilo je napovedala obsežno odpuščanje v svoji tovarni očal v Ormožu. Brez dela naj bi ostalo 228 od skupno 846 zaposlenih, torej skoraj četrtina delavcev. Za četrtino manj je namreč tudi naročil in ta trend naj bi se v naslednjih letih tudi nadaljeval, če ne bo reorganizacije, pravijo v podjetju. Že ta teden bodo določili merila za seznam presežnih delavcev, imena in priimke delavcev, ki bodo ostali brez vsega, bodo dobili do konca marca.

Vsak četrti bo ostal brez dela

Uradno informacijo, da bo vsak četrti ostal brez dela, naj bi zaposleni na zboru delavcev sprejeli mirno. „Debate potem nastanejo, ko greš v proizvodnjo ali pa posamično," nam zaupa Mateja Bauman, sindikalna zaupnica delavcev. Gre za debate o tem, kdo bo šel in kdo bo ostal.

Na sedežu skupine v Italiji kot razlog za odpuščanje navajajo reorganizacijo, ki naj bi ustvarila  ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne v Ormožu. Tovarna očal z več kot 40-letno tradicijo, sicer pod drugimi imeni, je močno zasidrana v ormoško okolje. 

Zaposleni v povprečju stari 48 let

Merila, kdo bo ostal in kdo moral oditi, bodo določila pogajanja med sindikatom in vodstvom. "Povprečje zaposlenih je kar 48 let in to je takšna kategorija ljudi, ki v teh časih težko najde kakšno zaposlitev," še dodaja Baumanova. A na ormoškem uradu za delo so bolj optimistični.

"Predvsem v Perutnino Ptuj potem ženske pošiljamo in Boxmark, če bo uresničil napovedi za 150 zaposlitev, bodo tudi tam sigurno dobile priložnost. Dosti je možnosti tudi za kakšne pomočnice v kuhinjah, saj gostinstvo kar zaposljuje," pojasnjuje Mojca Žnidarič iz Urada za delo Ormož.

Večina zaposlenih v tovarni očal se z napovedmi o odpuščanju ne sooča prvič. Pred šestimi leti so že trepetali za svoje službe. Tedaj so v tovarni napovedali, da bo brez dela 300 delavcev, na cesti je nato ostalo pol manj ljudi. V Ormožu zato upajo, da bo tudi zdaj končna številka presežnih delavcev nižja od napovedi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice