Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je spregovorila, kako sproščanje ukrepov vpliva na številne člane pod okriljem zbornic, Jelko Kacin pa je potrdil, da Slovenija pri rahljanju ukrepov ubira previdnejšo pot.

Včeraj, 4. maja, so ponovno lahko začele obratovati trgovine, ki merijo do 400 kvadratnih metrov in se ne nahajajo v trgovskih središčih. Po besedah Lahove je bil obisk zelo zadržan, ocenjuje pa, da bo korona kriza pustila globoke posledice v nakupnih navadah slovenskih potrošnikov, ki veljajo za racionalne, zadržane in varčne. V zadnjih dveh mesecih je namreč pravi razcvet doseglo spletno nakupovanje, ki je bilo pred to krizo pod povprečjem Evropske unije. 

»Uspešen in preživel bo samo tisti trgovec, ki bo razvijal vse prodajne kanale, tako klasično trgovino kot tudi spletno trgovino,« meni predsednica trgovinske zbornice, ki je prepričana, da se praktično vsi trgovci že poslužujejo spletne trgovine. 

Velik padec prometa za trgovine

Številke na področju poslovanja trgovin so zaskrbljujoče, prodaja je v živilskih trgovinah po začetnem povečanem povpraševanju zelo upadla. Po oceni Lahove je upad prodaje več kot 15 odstoten in ga ne bo mogoče nadomestiti do konca leta. Še večji upad pa se beleži v tehničnih trgovinah, gre za prodajo pohištva, bele tehnike in gradbenega materiala, kjer so bile trgovine zaprte in zaposleni na čakanju.Tehnična trgovina namreč predstavlja polovico vseh prihodkov, ki jih ustvarjajo trgovine, gre za dobrih 15 milijard letnega prometa.

»Realizacija celotnega trgovinskega sektorja bo v letošnjem letu namesto pričakovanih 32 milijard za 6 do 7 milijard nižja, kar bo pustilo globoke posledice na različnih področjih,« opozarja Lahova in dodaja, da ob sproščanju ukrepov vseeno nekoliko bolj optimistično zrejo naprej.

Slovenija bi morala slediti Avstriji

Ob tem je predsednica trgovinske zbornice pozvala k odprtju nakupovalnih središč, po vzoru Avstrije, in zmanjšanju potrebne varnostne razdalje, ki je v sosednji državi po novem le en meter. Strinja se namreč z očitki trgovcev, ki menijo, da prihaja do diskriminacije, saj trgovine v mestnih središčih lahko obratujejo, v trgovskih centrih pa ne. 

»Potrebno pa je upoštevati in spoštovati dejstvo, da živimo v posebnih razmerah, zato je potrebno spoštovati navodila stroke, tudi če so nekoliko čudna,« pojasnjuje predsednica trgovinske zbornice. 

Bo država uredila problem poslovnih najemnin?

Izpostavila je še stroške poslovnih najemnin, ki predstavljajo drugi največji strošek srednje velikega podjetja, saj se je država odpovedala najemninam, ni pa posegla v poslovne najemnine med dvema pravnima osebama.

»V končnem oblikovanju drugega paketa ukrepov so bile najemnine izpuščene in srčno upam, da bodo spet predmet tretjega paketa,« je še povedala. 

Kacin o športu, šolstvu, javnem prometu, zobozdravstvu in kitajski izkušnji

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da stališče Nacionalnega inštituta za javno zdravje izkazuje, da smo v Sloveniji za konzervativen pristop pri sproščanju ukrepov. Najprej bo tako potrebno videti, kako se bodo ti ukrepi popuščanja pokazali v naslednjih štirinajstih dneh in šele nato lahko razmišljali o nadaljnjih ukrepih.

Ob tem je potrdil, da pričakujejo že v današnjem dnevu odgovor glede aktivacije športnih dejavnosti in športnih panog, kar bo predstavila resorna ministrica Simona Kustec v naslednjih dneh. Pripravljajo pa se tudi navodila za odprtje šol in vrtcev, kjer po besedah Kacina poteka dinamičen dialog med stroko, ministrstvom in sindikati. Obenem pa si minister za infrastrukturo prizadeva, da bi že v naslednjem tednu prišlo do aktiviranja javnega prometa.

Izpostavil je še prva opažanja ob pričetku obratovanja teras gostinskih lokalov: »Nenadoma so vsi postali sorodni na terasah. To druženje je potrebno nadzirati, saj si ne želimo, da bi to privedlo do novega vala okužb.«

Tečejo tudi priprave na sprostitev nenujne zobozdravstvene dejavnosti, kjer bo poseben poudarek na zaščiti tako pacienta kot zobozdravnika in drugega osebja. To bo drugače, kot je bilo doslej, je povedal.

»Tudi sam sem bil danes na pregledu pri ortopedu in vso osebje je bilo veliko bolj opremljeno, počutil sem se, kot da bi prišel na Kitajsko.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Milena (nepreverjen)

Po vzoru Avstrije? Potem se naj, še delovni čas 1x za vselej naredi po vzoru Avstrije

Starejše novice