Statistični urad Republike Slovenije je predstavil zanimive podatke o slovenskih regijah. Zdaj lahko preverite, kakšno je stanje pri vas in kakšno v sosednji regiji.

V spletni aplikaciji Slovenske statistične regije in občine v številkah prikazujejo z različnih vidikov vsako izmed slovenskih statističnih regij oziroma občin glede na njen položaj v državi in v primerjavi z drugimi regijami oziroma občinami, s poudarkom na razlikah in podobnostih med njimi.

V pomurski regiji je po statističnih podatkih, ki so iz 1. julija 2018, živelo 114.649 prebivalcev, povprečna neto plača na zaposleno osebo je leta 2018 znašala 1.004,11 evrov. V sosednji regiji, v Podravju, je povprečna plača znašala dobrih deset evrov več, in sicer 1.014,64 evrov. 

Najvišja povprečna plača je pričakovano v osrednjeslovenski regiji, kjer znaša 1.184,59 evrov mesečno, manjša povprečna plača od pomurske regije pa je v dveh regijah.

V zasavski regiji je povprečna plača plača 993,67 mesečno, najmanjša pa je v primorsko-notranjski regiji, kjer znaša 980,28 evrov mesečno.

Pomurska regija z največ umrlimi in najstarejšim prebivalstvom

V letu 2019 je bilo število živorojenih na tisoč prebivalcev višje od števila umrlih na tisoč prebivalcev le v treh statističnih regijah, v jugovzhodni Sloveniji ter v gorenjski in osrednjeslovenski regiji. Največja razlika je v pomurski regiji, kjer je bilo 8,1 živorojenih na tisoč prebivalcev, umrlih pa 12,8.

V Podravju je bilo 8,8 živorojenih in 10,6 umrlih na tisoč prebivalcev.

Da je največja umrljivost na tisoč prebivalcev ravno v Pomurju, saj gre za regijo z najvišjo povprečno starostjo prebivalcev. Ta je leta 2019 znašala 45,5 let. V Podravju je povprečna starost znašala 44,2 leti. Najmanjša povprečna starost je v osrednjeslovenski regiji in znaša 42 let. Občina Hodoš je sicer občina z najvišjo povprečno starostjo prebivalcev, in sicer je povprečna starost 51 let. 

Med statističnimi regijami je bilo v letu 2019 največ komunalnih odpadkov zbranih z javnim odvozom na prebivalca regije v obalno-kraški regiji, in sicer 437 kilogramov najmanj pa v koroški, kjer jih je bilo za 272 kilogramov. V Pomurju je številka 338 kilogramov na prebivalca, v Podravju pa nekoliko več, in sicer 351 kilogramov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice