Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Matjaž Jereb in vladni govorec Jelko Kacin.

Kot je dejal vladno govorec Jelko Kacin, epidemiološka slika še ne vzbuja optimizma, samo v gorenjski in osrednjeslovenski regiji je zaznati manjše število okuženih. Zelo resne razmere so še vedno v vzhodnih regijah.

Včeraj je bilo ob opravljenih 1875 testih pozitivnih 425 oziroma 22,7 odstotka. V soboto pa je bilo ob opravljenih 3644 testih pozitivnih 1106 oziroma 30,4 odstotka. Skupaj je bilo čez konc tedna ob opravljenih 5519 testih pozitivnih 1531. Delež pozitivnih testov je znašal 27,4 odstotkov.

Na ravni države 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 963.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Na novo okuženih 38 stanovalcev in 20 zaposlenih

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1298 covid pacientov. Intenzivno nego je potrebovalo 205 pacientov oziroma deset več kot v soboto. Iz bolnišnic je bilo včeraj skupaj odpuščenih 36 pacientov, skupaj čez konec tedna pa 95. Več odpustov, tako kot vsak teden, je pričakovati danes.

V domovih starejših občanov je na novo ozdravljenih 98 stanovalcev in 63 zaposlenih. Na novo okuženih pa 38 stanovalcev, aktivno okuženih je tako 2733 in 20 zaposlenih, kar pomeni, da je aktivno okuženih 1172.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 199 okuženih uporabnikov in 121 zaposlenih.

Oskrba v bolnišnicah ni ista kot pred epidemijo

Vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Matjaž Jereb pravi, da ima Univerzitetni klinični center Ljubljana trenutno 338 hospitaliziranih covid pacientov, od tega jih 66 potrebuje intenzivno nego.

»Kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih s covid-19 nudimo vsem covid in necovid bolnikom enako oskrbo, kot smo jo lahko ponudili bolnikom pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu oziroma daleč od realnosti,« je jasen Jereb.

Stanje v državi se ne umirja

Pandemija covid-19 nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov. Vsaj tako velik, če ne še večji, je problem pomanjkanja usposobljenega zdravstvenega kadra, ki tudi zboleva, dodaja Jereb.

Po njegovih besedah se stanje v državi ne umirja, število okuženih ne pada po pričakovanjih. Pritisk na bolnišnice in intenzivne oddelke ne popušča. »V zadnjem tednu se gibljemo po robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Osebje je psihofizično izčrpano,« poudarja Jereb.

Proti širokemu odpiranju

Jerebov pogled na rahljanje ukrepov, je glede na to, s kakšnimi bolniki ima opravka malo ekstremen. Je proti širokemu odpiranju in rahljanju ukrepov. Pravi, da se lahko razmisli, kateri ukrepi niso najbolj smiselni in življenjski in s katerimi niso doprinesli k obvladovanju epidemije. Čeprav je po njegovem mnenju velika večina ukrepov potrebnih in je potrebno vztrajati, dokler se krivulja ne bo obrnila navzdol. 

Jereb dodaja, da težko oceni, kateri ukrepi niso učinkovali.

»Morda lahko razpravljamo o prepovedi prehajanja občinskih meja, razmišlja se v smeri, da bi ta ukrep morda ukinili,« dodaja.

Kacin je še dodal, da naj bi odločitev o ukrepih bila sprejeta do četrtka. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Miša (nepreverjen)

Kaj pomaga zapiranje občinskih meja, če zaposleni vsak dan morajo prehajat najmanj eno ali več občinskih meja. To nikakor.ni fer, če primerjamo vecje občine, ki imajo neštete možnosti, s titimi ki v najslabšem primeru, nimajo nič, tudi trgovine ne. Javni prevoz je ustavljen, kako naj starejši gre v trgovino, ce je ta oddaljena več kilometrov!? Naj zaprejo za en dan ali dva čisto vse, pa bomo videli koliko "okuženih" bo in kje!!

Starejše novice