Fotografija je simbolična.
Matej Tonin naj bi potrdil, da je pri poslu z maskami šlo za prevaro.

Obrambni minister Matej Tonin sporočil, kakšen je bil razplet z dobavo mask, ki so obtičale na poti preko Italije. Spomnimo, sinoči naj bi izgubili stik z voznikom tovornjaka, ki je 3 milijone zaščitnih mask dostavljal v Slovenijo.

Maske sploh niso obstajale

S pomočjo policije naj bi tako ugotovili, da je šlo pravzaprav za klasično prevaro. Podjetje Global promet je obljubilo dobavo mask od švicarskega proizvajalca, ampak po besedah Tonina, ne tovornjak in ne maske niso nikoli obstajale.

Pri goljufiji sicer država ni bila oškodovana, saj plačila še ni bilo, je zatrdil Tonin in odgovornost za podpis pogodbe prevrnil na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Dobava šla preko bosanskega podjetja

»Obljubljena nam je bila dobava mask, minister za gospodarstvo je bil v stiku z voznikom. Ob 14.30 je ta voznik dejal, da je v carini v Sežani, ob 17.30 naj bi bil od tam izpuščen, ob 18. uri se je javil, da bo natočil gorivo v Postojni in bodo maske zdaj zdaj v Ljubljani. Potem smo z njim izgubili stik,« je v današnji izjavi za medije zaplet pri nabavi zaščitnih mask, ki jih izpostavljeni potrebujejo za zaščito pred novim koronavirusom opisal Tonin, piše STA.

Povedal je še, da so takoj poklicali vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Antona Travnerja, policija se je nato takoj angažirala in ugotovila, da gre za klasično prevaro. Maske so naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor je Emir Begović iz Bosne in Hercegovine.

So bile maske plačane ali ne?

Policija bo zdaj tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo jemala kot prioriteto in še posebej preganjala. Ob tem pa je dejal, da je državni proračun ni bil oškodovan, saj država še ni nič plačala.

Še v sredo zvečer je sicer Tonin dejal, da je po njegovih informacijah Slovenija že plačala 10 milijonov mask, a je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek danes pojasnil, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. »Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi,« je dodal, še piše STA.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Štefan Perčič (nepreverjen)

Pa so zopet pokazali svojo naivnost in čudno , da ni kriv Šarec ali Kučan ! Zdravko pa s tajnico z masko preverja , kaj je na tovornjaku ( sem mislil , da je bil bade- maister in ne carinik ) !?

krmača (nepreverjen)

Domnevno izginuli šofer sploh ne obstaja?
Zelo zanimivo in to iz ust novega obrambnega ministra !!

In reply to by Štefan Perčič (nepreverjen)

Starejše novice