Potem ko je zaposlene v ponedeljek nagovoril vodja projekta Magna Nukleus David Adam, so danes trije zaposleni izrazili negotovost o usodi lakirnice in službami 200 ljudi. Proizvodnja bi se lahko preselila v Gradec.

Vodja Magne David Adam je v ponedeljek zaposlenim zagotovil, da je testna proizvodnja še naprej predvidena ta mesec, a jim dal vedeti, da obstajajo še določeni zapleti. Okoljevarstveno dovoljenje še ni pravnomočno, o pritožbi Združenja Rovo pa lahko ministrstvo za okolje in prostor odloča še do 21. marca. Na njihovo odločitev je mogoča še pritožba na upravno sodišče, kar zagon proizvodnje ne bi le premaknilo za več mesecev, temveč jo po besedah treh zaposlenih, ki so danes spregovorili, celo ogrozilo.

Zaposleni se bojijo za službe

»Naslednji teden bi radi začeli s proizvodnjo, a beremo, da so težave. Radi bi izpostavili skrb, da je tu neka negotovost. Na drugem koncu Slovenije se nekdo drug igra politične igre,« izpostavlja Jure Šafner, ki se je v hoško Magno preselil iz Gradca.

Trenutno v lakirnici preizkušajo proizvodnje linije in jih povezujejo. Vse, da bi proizvodnjo dočakali pripravljeni. A čeprav je ta načrtovana za naslednji teden, je zaradi še nepridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja, več kot očitno ne bo. Tako je med 200 zaposlenimi vse več negotovosti.

»Zaposleni vsak dan sprašujejo, kaj se dogaja. Če je res, da lahko računajo, da ostanejo brez službe. Negotovost je velika. Pričakujem otroka, pa ne vem, če bom še imela službo, ko se vrnem,« poudarja poslovna sekretarka Nataša Vidovič.

Govorice o selitvi v Gradec

Prav vsi zaposleni so slovenski državljani, le dva v vodstvenem kadru prihajata iz Avstrije. Številni med njimi so pustili dobre službe, tako kot tudi Urh Klevže, ki je zadolžen za upravljanje z objektom. »Sprašujem se, ali sem se dobro odločil,« izpostavlja.

Zaposlenim je med tem že prišlo na uho, da obstaja plan B, po katerem naj bi se aktivnosti preselile nazaj v Gradec. »Potem takem jaz za sebe tu več ne vidim prostora. Negotovost je,« pravi Klevže.

"Speča' tovarna sicer že zdaj stane 1,7 milijona evrov na mesec, je poročal časnik Delo.

Delavci pripravljeni na zagon, Magna še brez okoljevarstvenega in obratovalnega dovoljenja.

Nekateri si že iščejo alternative

Omenjena trojica sicer ne predstavlja vseh zaposlenih v hoški Magni, a poudarja, da si prav vsak izmed dvestoterice delavcev želi začeti s proizvodnjo. 

Tako pa z negotovostjo pričakujejo prihodnji teden in ne vedo, kaj se bo zgodilo, če ne bo začetka proizvodnje. Nekateri si tako v strahu pred izgubo službe že iščejo alternative, saj se zavedajo, da v kolikor za lakirnico ne bodo pridobili dovoljenja, bo Magna na globalni ravni naročila strank morala izpolniti nekje drugje.

Marinček: Za umik pritožbe je bilo ponujenih 100.000 evrov

Gorazd Marinček, ki je v imenu Združenja Rovo podal pritožbo zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni, je danes za STA povedal, da pri pritožbi vztraja. Po njegovem mnenju je slovensko zakonodajo potrebno spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih. Državi je tako že pred časom predlagal, da v kolikor meni, da to v primeru Magne ni potrebno, dopolni poseben zakon o Magni.

Ob tem je Marinček dodal, da je deležen vse večjih pritiskov. Po njegovih besedah naj bi Združenju Rovo kurirji z različnih delov države prinašali ponudbo v višini 100.000 evrov za večletno financiranje dejavnosti društva, v kolikor bi umaknili pritožbo.

Ponudbe ne mislijo sprejeti, je še poudaril Marinček in dodal, da gre za poskus korupcije. Pri tem domneva, da naj bi ponudba do njih prišla po naročilu Magnine agencije za stike z javnostjo, to pa je Pristop.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice