Fotografija je simbolična.
Delavci, zaposleni v trgovinah, bodo pri zaprtju prodajaln ob nedeljah vztrajali. Obenem si želijo tudi zvišanja plač.

Vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta razburja slovensko javnost. Nakljub rezultatom referenduma iz leta 2003 se spremembe nikoli niso zgodile.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so v sodelovanju s Centrom za družbene raziskave v maju izvedli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji. Anketa, izvedena na vzorcu 1.129 anketirancev, je razkrila, da kar 98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah.

»Četudi je takšna odločitev s strani delavk in delavcev pričakovana, so prejeti rezultati celo presegli pričakovanja. Še bolj presenetljivo je, da se odgovor delavk in delavcev na vprašanje glede podpore prostim nedeljam ni skoraj nič spremenil tudi ob opozorilu, da v tem primeru ne bodo več prejemali nedeljskega dodatka,« so povedali v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Ob tem opozorilu se je za zaprtje trgovin ob nedeljah odločilo 95 odstotkov anketirancev.

Izbira prostih nedelj je mogoča šele ob dovolj visokih plačah

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so poudarili, da izbira za odprtje ali zaprtje trgovin ob nedeljah ni odvisna izključno od delovnih obremenitev, temveč tudi od višine plač, ki jih delavci zaslužijo brez nedeljskega dela.

»Ta izbira postane mogoča šele, ko je plača dovolj visoka, da omogoča preživetje. V tem pogledu je izjemnega pomena višina minimalne plače, saj je mesečni zaslužek večine delavcev v maloprodaji opredeljen prav s tem zneskom,« so pojasnili v sindikatu.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije povprečne plače v maloprodaji dosegajo le približno 78 odstotkov povprečne plače na nacionalni ravni. V nespecializirani maloprodaji je odstotek še nižji, tam so plače skoraj 30 odstotkov nižje od slovenskega povprečja.

Preobremenitev ne more odtehtati noben denar

Visoka podpora zaprtju trgovin ob nedeljah po mnenju omenjenega sindikata nakazuje na izjemno hude delovne obremenitve. Te pa vplivajo tudi na zdravje delavcev.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so celo navedli nekaj odgovorov anketirancev, v katerih utemeljujejo svojo podporo zaprtju trgovin.

»Zato, ker tako ali tako preveč delamo in bi bilo lepo imeti vsaj en prosti dan v tednu.«

»Edini dan, da se lahko napolni energija za nov teden in da se posvetimo en drugemu oziroma svojim najbližjim.«

»Ker je takrat čas za počitek. Preveč se dela čez teden, je zelo naporno ...«

Bi torej morali hkrati dvigniti plače, da bi nadomestili izpad nedeljskega zaslužka? Na to vprašanje je pritrdilno odgovorilo 69 odstotkov delavcev.

Sindikalne aktivnosti bodo še stopnjevali

»Za razliko od pomena minimalne plače, ki zagotavlja golo eksistenco, odgovori na vprašanje o potrebi po dvigu plač kažejo na obstoj prostora onkraj golega preživetja posameznika kot potrošnega blaga, torej delovne sile, iz katere kapital izžema dobičke,« so dejali v sindikatu delavcev v trgovini.

Dodali so, da gre za boj celotnega delavskega razreda, ne le delavcev v trgovini: »Čas je, da trgovke in trgovci ter vsi drugi stopimo skupaj in damo prednost življenjskemu standardu delavk in delavcev pred dobički korporacij.«

Napovedali so, da bodo svoje sindikalne aktivnosti stopnjevali. Rezultate ankete so v vednost poslali tudi Trgovinski zbornici Slovenije, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, vladi, državnemu zboru, državnemu svetu in pristojnim delodajalcem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice