Slika je simbolična.
V Strasbourgu je od ponedeljka potekalo zasedanje evropskega parlamenta.

Na zasedanju so med drugim odločali o načrtih glede zdravstvene unije, istospolnih zakonskih zvezah in partnerskih skupnostih ter o trenutnem stanju v Afganistanu, ki postaja iz dneva v dan bolj nestabilno, pozivi za načrte, kako se spopasti s talibansko oblastjo, pa so vse glasnejši.

»Ne glede na vse, kar se je zgodilo, je pred nami ključna odločitev, ali bomo to izkušnjo sprejeli, kot gibalo novih spoznanj ali obžalovanja. Sam menim, da mora to postati predvsem priložnost za skupno zunanjo in varnostno politiko, da jasno postavi okvir odnosov s talibansko oblastjo, v osrčju, katere morajo biti naše demokratične vrednote, človekove pravice in še posebej pravice žensk. 

Od tega ne smemo odstopiti razen z izjemo nekaterih dejavnosti v dobrobit afganistanskemu ljudstvu,« je jasen evropski poslanec Klemen Grošelj.

Glede na trenutno situacijo v Afganistanu se je pojavila tudi potreba po tako imenovani 'evropski vojski'.

»Predvsem je ključno spoznanje, da Evropska unija potrebuje lastne vojaške zmogljivosti. Če je kaj Afganistan poudaril, je to, da Evropska unija potrebuje te zmogljivosti, ki bodo podpirale Evropsko strateško avtonomijo, a hkrati ne bodo konkurenca NATU in ne bodo ogrozile evroatlantskega strateškega zavezništva,« dodaja Grošelj.

Širše debate o skupnih cepivih

Potreben pa bo tudi načrt ukrepov za podporo upornikov in vseh tistih, ki ne sprejemajo talibanskih oblasti in jasen načrt pomoči za tiste, ki želijo zapustiti Afganistan.

Glavni dogodek pa je bil gotovo bil govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v uniji, ki ga je, tako kot vse ostale vidike življenja, močno zaznamovala epidemija koronavirusa.

»Mislim, da se mnogo ljudi počuti, kot da je bilo njihovo življenje ustavljeno, medtem ko se je svet pospešeno vrtel naprej. Hitrost dogodkov in velikost izzivov je včasih težko dojeti, to pa je bil tudi čas za iskanje duše. 

Ljudje želijo ponovno ovrednotiti svoja življenja. Sedaj imamo širše debate o skupnih cepivih in skupnih vrednotah, toda ko se ozrem nazaj na to preteklo leto, če pogledamo stanje unije danes, vidim močno dušo v vsem, kar počnemo,« je povedala Ursula Von der Leyen. 

Robert Schuman je dejal, da 'Evropa rabi dušo', ideal in politično voljo temu idealu služiti. In Evropa je te besede oživila v preteklih 12 mesecih. 

»V največji globalni zdravstveni krizi stoletja smo se odločili, da bomo sodelovali, tako da ima vsak del Evrope dostop do cepiva. V najgloblji, globalni gospodarski krizi v desetletjih, smo se odločili za sodelovanje z novo generacijo Evropske unije.

V najhujši krizi, s katero se je kadar koli soočil naš planet, smo se odločili, da jo bomo prebrodili skupaj, z evropskim zelenim dogovorom. To smo storili skupaj kot komisija in iz dna srca se zahvaljujem mojim odličnim kolegom, za ogromno podporo v tem času. Uspelo nam je kot parlament s 27 državami članicami kot ena Evropa in mislim, da smo lahko na to ponosni,« je dejal Schuman.

Predsednica evropske komisije je ob tem izpostavila tudi pomen mladih.

»Ko pogledam našo unijo, vem, da bo Evropa prestala preizkušnjo, to, kar mi daje samozavest, pa je inspiracija, ki jo predstavljajo mladi v Evropi. Tudi naša mladina daje velik pomen empatiji in solidarnosti, verjamejo, da imamo odgovornost do našega planeta in odločeni so, da ga bodo spremenili na bolje.

Naša unija bo močnejša, če bo bolj podobna in bo reflektirala naše naslednje generacije, ki so odločni in skrbni z ozemljenimi vrednotami in krepkimi dejanji. Ta duh bo v naslednjih 12 mesecih bolj pomemben kot vse drugo. To je tudi glavno sporočilo pisma, ki sem ga zjutraj poslala premierju Janši in predsedniku Sassoliju, kot okvir naših prioritet v naslednjem letu,« dodaja Ursula Von der Leyen.

Evropski parlament je v resoluciji o pravicah LGBTIQ oseb v Evropski uniji določil, da morajo imeti ti državljani možnost, da uveljavljajo vse svoje pravice, vključno s pravico do prostega gibanja, in to kjerkoli v Uniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice