Vlada je na današnji seji sprejela napovedano spremembo odloka glede karantene, način izvedbe pouka v novem šolskem letu in ...

Vladni govorec Jelko Kacin je po seji vlade potrdil, da je od jutri naprej celotna Hrvaška rdeča, je pa vlada odločila, da imajo dopustniki časa za vrnitev domov vse do ponedeljka opolnoči in se tako izognejo 14-dnevni karanteni. Tako so po njegovih besedah lahko vsi, ki so trenutno na Hrvaškem, bolj mirni, namen tega pa je, da se prepreči prevelika gneča na cestah in mejnih prehodih.

Med izjeme za prehajanje meje brez odrejene karantene bodo uvrščeni dnevni in tedenski migranti, mogoč bo prehod meje zaradi izobraževanja ali zdravstvenih potreb, lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem pa bodo imeli 48 ur, da uredijo stvari, je še povedal Kacin.

Hrvaška že septembra nazaj na rumenega?

Dopustniki imajo tako do konca ponedeljka čas, da se vrnejo v Slovenijo, s tem želi vlada preprečiti pretirane gneče za vikend, a notranji minister Aleš Hojs poziva, da naj ljudje vendarle ne čakajo do zadnjega dne.

»Če bodo vsi čakali, bodo lahko ob daljših zastojih zamudili tisto polnočno uro in s torkom padli v karanteno,« je opozoril Hojs in ob tem dodal, da bo vlada vsak teden spremljala epidemiološko sliko in temu ustrezno prilagajala ukrepe. Notranji minister računa, da bi ti ukrepi, in tisti na Hrvaškem, pripomogli, da se bo stanje epidemije izboljšalo in se bo Hrvaška lahko vrnila na rumeni seznam. 

Brez karantene bo prehod na Hrvaško omogočen dnevnim in tedenskim migrantom ter osebam, ki imajo na Hrvaškem neodložljive obveznosti. Lastnikom nepremičnin in plovil na Hrvaškem pa je omogočeno, da Slovenijo zapustijo in opravijo najnujnejše, vendar se morajo v roku 48 ur vrniti domov. 

Hojs je pojasnil še, da so na seji vlade tudi razpravljali o možnosti, da bi le določene hrvaške županije uvrstili na rdeči seznam, ampak da je v tem trenutku večina Hrvaške že zelo v rdečem. Ni pa izključil možnosti, da bi takšen ukrep sprejeli v naslednjih štirinajstih dneh, ko bodo zadeve bolj jasne. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

matt lovrin (nepreverjen)

ga podpiram kakor tudi vlado

Ivan (nepreverjen)

Dva meseca prepozno smo dali Hrvaško na rdeči seznam.

Starejše novice