Foto: Bobo
Prvak DeSUS in kandidat za mandatarja KUL koalicije Karl Erjavec napoveduje vložitev konstruktivne nezaupnice 15. januarja. Najmanj dva in največ sedem dni po vložitvi mora potekati glasovanje o novem predsedniku vlade.

Kot piše STA, so Erjavčevo kandidaturo za mandatarja do sedaj podprli organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB, v Levici pa bodo o podpori Erjavcu odločali v sredo. 

Na dodatne glasove računa na tajnem glasovanju

Predsednik upokojencev, ki je vložitev nezaupnice sprva napovedoval do konca lanskega leta, računa da bodo na tajnem glasovanju 15. januarja dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. "Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti," je dejal. 

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, "da bi zaustavili rušenje države". "Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države," je naštel.

Po njegovih navedbah tudi želijo, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU. "Kot naših glavnih partnerjev ne vidimo Madžarske, Poljske in podobno," je še dodal Erjavec.

Ga bodo Jurša in ostali podprli?

Prvak DeSUS računa tudi na podpise poslancev svoje stranke, čeprav štirje od petih članov poslanske skupine že vse od izstopa DeSUS iz koalicije molčijo. 

V torek bodo imeli sestanek s poslansko skupino in tam pričakuje podpise štirih poslancev pod konstruktivno nezaupnico, je danes poudaril Erjavec. Štiri stranke KUL imajo namreč le 39 poslanskih glasov.

Izključene niso niti predčasne volitve

Neuradno se sicer še omenja možnost predčasnih volitev, do katerih pa lahko pride po dveh scenarijih.

V primeru, da je izglasovana nezaupnica vladi Janeza Janše in nova ministrska ekipa koalicije KUL ne dobi potrditve, ali da Janez Janša sam odstopi kot predsednik vlade, novega kandidata za mandatarja pa ni.

Spomnimo, tudi Marjan Šarec je marca lani odstopil in pozival k predčasnim volitvam, a do njih ni prišlo, saj je novo vlado sestavil zdajšnji premier.

Podgoršku grozi izključitev iz stranke

Obenem pa je Erjavec oster do ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška, ki tudi po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Po Erjavčevih ocenah Podgoršek s tem krši statut DeSUS, o čemer bodo odločali organi stranke in po njegovem mnenju verjetno ugotovili, da ni več član DeSUS.

Statut stranke namreč v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Vendar pa so organi stranke ob tem, ko so pred nekaj tedni izglasovali izstop iz Janševe koalicije, odločitev o usodi dveh ministrov prepustili Janši. Gantar je dan zatem odstopil s položaja, Podgoršek pa odstopne izjave še do danes Janši ni poslal, kar daje slutiti, da tega niti ne namerava storiti.

Kmetijski minister spomnil na sklep stranke

Po Erjavčevih besedah so sklepi izvršnega odbora in sveta stranke zelo jasni. Kot je pojasnil, je bil sklep sprejet predvsem zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je zapustil vlado čez noč v takšnih razmerah. Pričakovali so, da bo tudi Podgoršek takrat, ko se bo Janša odrekel Gantarju, storil podobno. Gantar je sicer sam podal odstopno izjavo naslednji dan po izstopu stranke DeSUS iz vladne koalicije.

Glede tega vprašanja oziroma svojega nadaljnjega dela na ministrskem položaju je v današnjem odzivu za STA Podgoršek sicer odgovoril, da vedno deluje konstruktivno in državotvorno ter bo tako tudi v prihodnje. Spomnil je tudi na sklep organov stranke, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice