Kaj so povedali na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19?

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

Rezultate testiranja čakajte doma

Število testiranj je danes večje, več je okuženih, višji je tudi odstotek pozitivnih testov. Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje se trudijo, a jim v enem dnevu ne uspe poklicati vseh. Zato poziv vsem, na klic počakajte doma. S tem boste močno pomagali stroki.

»Tudi, če morda sami ne zaznate znakov bolezni, ne hodite od doma, še manj na delo ali v trgovino, ostanite doma in počakajte na navodila epidemiologa,« pravi vladni govorec.

Vzpostavljeni so kar trije klicni centri – v Ljubljani, Celju in Mariboru, a se še vedno trudijo, da bi vsak okuženi v najkrajšem možnem času prejel klic epidemiologa. V Mariboru so aktivirali zadnjega in njegove zmogljivosti še povečujejo.

Število bolnikov skokovito narašča

Stanje v bolnišnicah resno, število bolnikov namreč skokovito narašča, pravi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. 

»Če bo šlo tako naprej, bomo konec naslednjega tedna potrebovali 1000 postelj, čez teden dni še 1000 več, če se epidemija ne bo umirila,« je dejal Rozman.

Rozman poziva tiste, ki ne verjamejo virusom, da verjamejo vsaj naslednji mesec. Kot pravi, lahko vlada zapira, kar hoče, ampak učinkov ne bo, če se ljudje ne bodo držali ukrepov.

»Še vedno hodijo ljudje iz garaže v garažo, kjer ga žingajo,« pravi Rozman.

Na grobove samo v domači občini

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa je pozval vse, da naj dan vseh svetih obeležijo zasebno ali s člani družine. 

»Obiščite samo grobove v svoji župniji oziroma občini. Izognite se obiskovanju drugih gospodinjstev,« še opozarja nadškof.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice