Slika je simbolična.
V februarju napovedane dobave cepiva so bile izpolnjene. V marcu predvidena dobava 246 tisoč odmerkov cepiva. Že naslednji teden začetek cepljenja šolnikov.

V skladu z načrtom sproščanja smo v oranžni fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 761, včeraj 736. Število hospitaliziranih pa danes znaša 516, kar je 12 manj kot včeraj.

Včeraj je bilo sicer opravljenih 6212 PCR testiranj in 24.233 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 1209 novih okužb. V Ljubljani so včeraj potrditi 164 novih okužb, v Mariboru pa 61, kar je precej več, kot smo poročali v preteklih dneh.

Podatki o štirinajstdnevni in sedemdnevni incidenci na ravni državi pa tudi za nekatere regije, predvsem za Obalno-Kraško, Osrednjeslovensko pa tudi Gorenjsko regijo so po besedah vladne govorke Maje Bratuša nekoliko slabši.

S prvim odmerkom cepljenih šest odstotkov prebivalcev

Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je na novinarski konferenci pojasnila, da so v februarju bile napovedane dobave cepiva izpolnjene. V marcu pa predvidevajo dobavo 246.000 odmerkov cepiva.

S prvim odmerkom je bilo cepljenih že 125.429 oseb oziroma šest odstotkov prebivalcev, z drugim pa 51.505 oseb oziroma 2,5 odstotka prebivalcev Slovenije.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Precepljenost z drugim odmerkom nad povprečjem Evropske unije

Precepljenost s prvim odmerkom v Sloveniji je blizu povprečja Evropske unije, precepljenost z drugim odmerkom pa je nad povprečjem Evropske unije. 

Cilj strategije cepljenja je sicer zmanjševanje smrtnih primerov in težkih potekov bolezni covid-19 ter posledično razbremenitev zdravstva. Zato je prva prioriteta, da se najprej pocepi najbolj ranljive skupine, starostnike in kronične bolnike.

V Mariboru pocepljeni vsi stari nad 80 let

Direktor zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik je pojasnil, da imajo v Mariboru danes pocepljene vse, ki so stari 80 ali več let. Nekaj več kot 1580 starejših od 75 in 4478 starejših od 70 let pa še čaka na cepljenje.

»Na čakalnem seznamu imamo skupaj približno 21.000 ljudi, ki čakajo na cepljenje,« je dejal. Cepljenih imajo 13.597 oseb, od tega z drugim odmerkom 4957 oseb.

S ponedeljkom cepljenje v UŠC Leona Štuklja Maribor

Kot pravi Završnik, bodo v marcu prejeli 44.000 odmerkov cepiva. 

»Na teden bomo morali cepiti 10.000 ljudi. Od ponedeljka dalje bomo cepili v Univerzitetnem športnem centru Maribor, kjer bo deset cepilnih mest,« pojasnjuje Završnik.

Začeli pa so tudi že s cepljenjem na domu. 

S prihodnjim tednom začetek cepljenja šolnikov

Završnik dodaja, da so podravske šole pozvali, da naj jim posredujejo seznam tistih, ki bi se cepili. 

»Prihodnji teden bi lahko pocepili vse šolnike, ki jih je okrog 4500, a potrebujemo cepivo,« pravi Završnik.

Dodaja pa tudi, da bodo cepili po principu, kdo se bo prej prijavil, bo prej na vrsti. Hitrost cepljenje šolnikov pa bo odvisna od števila dobavljenih cepiv. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice