Mladi Pomurci so simpatična druščina štirih fantov in enega dekleta, ki vse bolj prihajajo v ospredje in so dobitniki mnogih nagrad.

Ansambel je aktiven že šesto leto, zadnje leto pa nastopa v popolnoma prenovljeni zasedbi: iz stare zasedbe sta ostala David in Tamara Duh, k ustvarjanju domačih pesmi pa so se jima pridružili še Matej Škrlec iz Ljutomera, basist Kristjan Furman iz Dobrine pri Žetalah in harmonikar Blaž Hameršak iz Pobrežja pri Ptuju.

Ne bodo postali »Stari Pomurci«

Pri izbiri imena so skupino sestavljali sami Prekmurci in Prleki, in ker so v njihovih začetkih bili še zelo mladi, so se poenotili v ime Mladi Pomurci.

»Večkrat nas pri izbiri imena kdo pokritizira, saj ne bomo večno mladi, a se takrat lepo ubranimo z odgovorom, da bomo v starejših letih pač mladi po srcu,« odgovarja simpatična črnolaska Tamara na vprašanje, ali se bodo z leti preimenovali. 

Ljubitelji »acapelle«, ki hitro prihajajo v ospredje

Njihova najljubša zvrst je seveda narodno-zabavna glasba, vešči so pa tudi v izvajanju tuje zabavne glasbe, od dalmatinskih balad do jugo rocka in še bi lahko naštevali.

Mnoge navdušujejo s svojim večglasnim petjem: »Vsi smo ljubitelji vokalne ljudske glasbe, zato je naših nastopih nepogrešljiva tudi kakšna »acapella« izvedba,« razlaga Tamara, ki je na odru eden izmed njihovih največjih magnetov.

Tamara igra bas kitaro, kar je na naši sceni, razen v izključno ženskih ansamblih, redko videno.  Večinoma nastopajo na raznih jubilejih, veselicah in porokah. Gostili so jih pa že tudi na nacionalni televiziji v znani razvedrilni oddaji »Slovenski pozdrav« in na drugih programih v raznih glasbenih oddajah.

»Najbolj smo ponosni na svoj lanski nastop na Noči Modrijanov, kjer smo nastopili kot predstavniki Prekmurja,« nam je z zadovoljstvom izdala Tamara. Na lanski Noči Modrijanov v Celju je sicer nastopilo okoli 700 glasbenikov, ki so privabili čez 12 tisoč obiskovalcev.

V kratkem času prejeli že številne prestižne nagrade

Vsako leto so udeleženci narodno-zabavnih festivalov, kjer predstavljajo svoje avtorske skladbe. Od začetka delovanja skupine, so najprej leta 2016 osvojili vse prve nagrade na festivalu v Cerkvenjaku: Nagrada za priredbo ljudske pesmi, nagrada občinstva, 1. nagrada strokovne komisije, s tekmovalno skladbo »Ti me izpolnjuješ« pa so dobili še nagrado za najboljše besedilo.

V letu 2017 so se predstavili na festivalu narečnih viž v Škofji Loki s prleško-prekmursko polko »Prlek in Prekmurka«. Kmalu zatem pa so na Ptujskem festivalu, ki je najstarejši narodno-zabavni festival v Sloveniji, postali absolutni zmagovalci s polko »Mladost se ne ponovi«.

Zadnje leto, odkar je zasedba prenovljena, so izdali že štiri nove avtorske komade, sodelovali v več oddajah in tudi na dveh festivalih (Vurberk in Števerja, kjer so domov odnesli nagrado za naj debitanta).

Navdihujejo jih "stari mački"

Člani skupine so odprti za vse glasbene zvrsti in tako poslušajo od klasike do roka in vse od ljudske glasbe do zabavne glasbe.

Cenijo pa predvsem slovenske pevke in pevce ter skupine, ki jih navdihujejo: »To so na primer stari dobri mački kot so Franc Mihelič, Lojze Slak, Slavko in Vilko Avsenik ter od novejših Gadi in Modrijani,« nam je zaupala Tamara in še dodala: »Seveda pa smo tudi ponosni na Pomurje in na tukajšnje izvajalce, kjer bi izpostavili našo vidno predstavnico Niko Zorjan, ki jo vsi zelo podpiramo«.

V prihodnosti imajo veliko načrtov in ciljev, za poslušalce pripravljajo ogromno novih pesmi, seveda pa bodo prisotni tudi na kakšnem glasbenem festivalu. Zagotovo pa lahko pričakujemo v kratkem njihovo prvo CD-zgoščenko in sodelovanje s kakšnimi drugimi znanimi ansambli. 

Ob koncu nam je Tamara zaupala še prisrčno anekdoto iz lanskega nastopa na Noči Modrijanov. Ves čas koncerta so bili namreč skriti v hišicah na odru, kjer je bilo precej vroče, kar puder ni prenesel, zato so trije fantje morali nazaj »v masko«, ki pa je bila precej oddaljena od odra.

»Fantje niso slišali poteka koncerta in so en hod na oder zamudili, zato sva na odru ostala samo Tamara in David, kar je bila precej hecna situacija,« nam je neroden pripetljaj razkrila Tamara.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice