V pismu županom slovenskih občin je predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka pozval k razmisleku o strategiji slovenskega turizma ob epidemiji koronavirusa, ki je povsem ustavila turistično dejavnost.

Turistična zveza Slovenije je prostovoljna nevladna organizacija, ki združuje preko 600 turističnih društev in območnih zvez. Prizadeva si za enakopravno sodelovanje in sooblikovanje turističnih društev skupaj z javnim in zasebnim sektorjem pri dogajanju v turizmu. 

Turizem na razpotju

Zaradi epidemije koronavirusa se je turistično dogajanje povsem ustavilo, napovedi za to izredno pomembno gospodarsko panogo, ki predstavlja več kot 10 odstotkov bruto domačega proizvoda države, pa niso preveč optimistične.

Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka je na družbenem omrežju objavil pismo županom vseh slovenskih občin, v katerem jih poziva k sodelovanju pri vseh aktivnostih in projektih Turistične zveze Slovenije, ki jih sedaj oblikujejo na novo.

V tem kriznem času si Hevka zastavlja vprašanja o škodljivosti množičnega turizma in dosedanjih usmeritvah turistične strategije, ki nosijo katastrofalne posledice za naravo. Odgovor na te izzive vidi v butičnem in trajnostno naravnanem turizmu, hkrati pa poziva k spodbujanju, da bi Slovenci v prihodnje dopustovali v domači državi.

»Vemo, da na tak način ne gre več naprej in tega se dobro zavedamo. Ne vemo pa še prav dobro, kaj naj nadomesti obstoječe. Še več množičnega turizma? Še več gradnje kolosalnih turističnih betonskih hotelskih kompleksov? Še več uničevanja naravnega prostora? Še več, še več ...

Ali pa bi bilo morda dobro odkriti resnico v sloganu 'manj je več'? Manj množičnega turizma in več butičnega turizma, za katerega ima Slovenija izjemne potenciale po vsej deželi. Manj betonskih hotelskih kompleksov in več trajnostno postavljenih turističnih zmogljivosti manjšega obsega, vpetih v Naravo in v sožitju z njo. In nenazadnje, manj uničevanja naravnega prostora in iskanje poti preživljanja prostega časa v Naravi in z Naravo za dobrobit vseh – ljudi in Narave,« je med drugim zapisal Hevka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice