9. Mednarodni glasbeni Festival Arsana se odvija od 21. do 29. julija 2017 na večih prizoriščih po Ptuju. Doživite lahko svetovno znana imena umetnosti z različnih koncev sveta.

Festival se je začel minuli petek, ko so na dvorišču minoritskega samostana nastopili petkratni dobitniki nagrade grammy The Swingles. Skupino a cappella glasbe sestavlja sedem mladih pevcev, mojstrov svoje obrti. Njihov repertoar obsega priredbe pop izvajalcev in je prežet z različnimi stili in harmonijami jazza. Nastopali so že na številnih svetovnih odrih ter se pojavljali v mnogih filmskih in televizijskih zapisih, kot so Seks v mestu, Talenti v belem, Glee … Ta večer je na Mestnem trgu pri lokalu Teta Frida igrala zasedba Infected unplugged, ki ustvarjajo avtorske pesmi v slovenskem jeziku, v letošnjem letu pa načrtujejo tudi izid albuma. Minuli vikend so nastopili tudi legendarni Rade Šerbedžija & Zapadni kolodvor, Vlado Kreslin & Beltinška banda & Mali bogovi, Jazz ladies, Filip Vadnu & Matic Jereb in 100 Years of Ella.

Arhiv Festival Arsana

Minulo soboto je ptujsko popotniško društvo PoTUJ organizira peti dobrodelni vegetarijanski bazar. Vsa zbrana sredstva bodo namenili otrokom, ki živijo v skrajno težkih pogojih v Nubskem višavju, Darfurju, ob Modrem Nilu in ki jim pri golem preživetju pomaga Tomo Križnar. Ob tej priložnosti je ta svetovno znani popotnik in humanitarni delavec spregovoril o razmerah v tem delu sveta in o svojem poslanstvu.

Glasbene poslastice v prihodnjih dneh

Na številnih prizoriščih minoritskega samostana, DomaKULTure Muzikafe, atriju Hotela Mitra, Mestnem trgu Teta Frida, na ulicah, dvoriščih in trgih ter v kavarnah, Ptujskem gradu in v čudovitem ambientu Dominikanskega samostana, bodo te dni še nastopili mnogi ugledni domači in tuji izvajalci kot so Tadej Toš & The band Rokezije, MI2, Ljudska z godba, Port of life, Večer flamenka, Klapa Iskon, Towel of shower, Sabina Cvilak & Godalni kvartet Feguš, Ditka, Milena Arsovska, Miloš Mihajlović, Mia Žnidarič, Andrej Ofak & Borut Mori, Mak Grgič, Kristijan Krajnčan, Katja Koren & Igor Bezget, Ursula & Bratko, Green tea trio in Luka Benčič & Maša But.

Arhiv Festival Arsana

Ob glasbenem festivalskem dogajanju so izvedli drugi evropski vokalni jazz kamp s skupino New York Voices. Ob tem bodo potekali tudi Art dance kamp, otroški festival, poulično dogajanje, seminarji, plesne predstave, predavanja, okrogle mize, kulinarično dogajanje, nastopi mladih glasbenikov, delavnice in drugi spremljevalni dogodki.

Pestro festivalsko dogajanje za otroke

Otroci se lahko v DomuKULTure Muzikafe vsak dan do petka udeležijo glasbenih pravljic. Pripovedovala jih bo Liljana Klemenčič. Učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj pa bodo zaigrali na različna glasbila in zaplesali balet. Sledile bodo ustvarjalne delavnice.

Arhiv Festival Arsana

Do zdaj preko 500 koncertov za 200 tisoč obiskovalcev

Mednarodni glasbeni festival Arsana je v zadnjih letih prerasel v enega najbolj prepoznavnih, žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v tem delu Evrope, ki vsako leto na več kot 60 dogodkih gosti preko 300 umetnikov in privabi blizu 20 000 obiskovalcev. Z eminentnimi izvajalci mednarodne glasbene scene je najstarejše mesto zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vrhunska klasična, jazz, etno, world instrumentalna in vokalna glasba, namenjena za vse generacije in okuse. Iz njega so izšli številni avtorski projekti z glasbenimi mojstri svetovnega formata, kot so Vox Arsana z New York Voices, Tango Story s Stefanom Milenkovichem, Živalski karneval s Konstantinom Boginom in muzikal Kurentova svatba z najpomembnejšimi slovenskimi ustvarjalci. Glasbeno festivalsko dogajanje je prepleteno s pisano paleto spremljevalnih dogodkov.

Do zdaj je festival ponudil preko 500 koncertov klasične, jazz, etno, world, pop instrumentalne in vokalne glasbe, gostil 4500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil več kot 200 000 obiskovalcev iz cele Slovenije, Evrope in od drugih celin.

Mateja Tomašič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice