Foto: Stanko Kozel
Osrednje dogajanje letošnjega Kurentovnja bo potekalo od 23. februarja do 5. marca. Po vpisu na Unescov še večji poudarek etnografskemu delu.

Le nekaj dni še loči Ptuj od začetka že 59. Kurentovanja, ki po vpisu Kurentovih obhodov na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2017, letos prvič tudi uradno poteka pod pokroviteljstvom in z uporabo logotipa Unesca. Kurentovanje pa je letos prav posebno tudi v luči letošnjega obeleževanja 1950. obletnice prve pisne omembe mesta.

»Ptuj bo za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem. In to je tisto, kar želimo iz tega Kurentovanja narediti v skladu z vizijo, da postanemo osrednji etnografski festival, ne le na evropski, temveč tudi na svetovni ravni,« je ob predstavitvi letošnjega Kurentovanja dejal Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora Kurentovanja in generalni sekretar Evropske federacije karnevalskih mest.

Kurentovanje je tudi letos sestavljeno iz treh programskih sklopov – etnofesta, karnevalfesta in artfesta. Obiskovalci si bodo lahko ogledali skupno 5 povork, organizatorji pa v enajstih dnevih na Ptuju pričakujejo 54 etnografskih skupin s 6000 člani, od tega 33 skupin kurentov in 20 skupin iz tujine – iz Romunije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Italije, Turčije, Češke, Avstrije, Srbije, Slovaške in Črne gore.

Foto: Stanko Kozel

Zaradi obnove mestne tržnice spremembe pri trasi povork

Dogajanje se sicer začenja že ta petek s Kurentancom v karnevalski dvorani, 11-dnevno osrednje dogajanje pa bo tradicionalno v soboto, 23. februarja, odprla etno povorka, na kateri pričakujejo 1800 udeležencev, gostujoče skupine iz sedmih držav, pa tudi več kot 800 kurentov ter štiri s strani Unesca zaščitene tradicionalne pustne like iz Evrope - ob kurentih še sourvakarje, zvončarje in buše. Prvič pa se bo otvoritvene povorke udeležila tudi skupina iz Turčije.

Na tradicionalno najbolj obiskani mednarodni karnevalski povorki v nedeljo, 3. marca, organizatorji pričakujejo preko 2500 udeležencev. Zaradi obnove mestne tržnice pa so trase povork znova doživele spremembe. Otvoritvena etno povorka bo potekala od Slovenskega trga do Mestnega trga in se bo nadaljevala do Minoritskega trga. Mednarodna karnevalska povorka se bo kot leto poprej začela na Potrčevi cesti, nato pa se bo nadaljevala preko Vinarskega trga in Mestnega trga do Minoritskega trga.

Foto: Stanko Kozel

Program Karnevalske dvorane ostaja v rokah podjetja Prireditve, ki je lani prvič poskrbelo za komercialni del Kurentovanja. Dogajanje se bo tudi tokrat odvijalo v Qcentru Ptuj, saj so se po besedah organizatorke programa Jasmine Kokol v preteklem letu namreč pokazale številne prednosti izvedbe programa v dvorani, med njimi veliko število brezplačnih parkirnih mest, več prostora kot v šotoru, pomembna je tudi lokacija dvorane ob mestnih vpadnicah, nenazadnje pa tudi boljše zračenje in varnost ter manjša obremenitev okolja s hrupom. V dvorani se bo odvilo šest nočnih in pet dnevnih dogodkov.

Ptujska občina bo, tako kot že več let poprej, za Kurentovanje iz proračuna namenila 46 tisoč evrov. Zavod za turizem Ptuj pa bo po besedah direktorice Katje Gönc pridobil dodatnih 159 tisoč evrov sponzorskih sredstev, 15 tisoč evrov jim po pogodbi za uporabo znamke pripada iz naslova komercialnega dela Kurentovanja, zavod pa je upravičen tudi do desetih odstotkov prihodkov iz gostinskega dela.

S tem denarjem zavod pokrije stroške najema dvorane, omogočeno pa imajo tudi uporabo dvorane, v kateri se zaključujejo vse povorke in kjer med drugim poteka tudi pustno rajanje vrtcev, invalidskih društev ter rajanje Društva prijateljev mladine Ptuj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice