Slika je simbolična.
Ptuj praznuje, v duhu častitljive obletnice Ptuja pa se bo zvrstilo mnogo dogodkov.

Ptuj vsako leto obeležuje svoj praznik, konec tedna, ki je namenjen meščanom in mestu. Tudi letos se bo zvrstilo mnogo dogodkov. 

Kot je v navadi, se praznovanje ptujskega praznika prične z Ožbaltovim sejmom. Ta je bil letos dan prej kot ponavadi, 4. avgusta. Ulice so zavzeli prodajalci suhe robe, nogavic, oblačil, celo pravega Ptujskega lüka. 

V petek, 5. avgusta, pa se pričnejo velika praznovanja po vseh koncih mesta. Samo še danes lahko med 10.00 in 12.00 obiščete Mestni kino Ptuj in poletne urice italijanščine. 

Za prave ljubitelje vina bodo poskrbeli v Vinoteki Kobal, kjer bodo med 16.00 in 20.00 vinske degustacije. 

Ob 18.00 se bo začela prava poslastica za vse ljubitelje glasbe. Na Ptuj prihaja Offline festival, obiskala nas bo ameriška zveza Lil Pump

Če pa bi se med Ptujsko poletno nočjo raje sprehodili po mestu, se odpravite na sprehod skozi mestno jedro, saj bo zabava v vsakem kotičku. Nikar ne zamudite osrednje slovesnosti, ki bo ob 20.00 na mestni tržnici. 

Obožujete jazz? Odpravite se lahko na dvorišče Dominikanskega samostana, kjer bo Jazz & Gin vikend, obiskovalce bo zabavala skupina džeZZva. 

Se še spomnite, kako so bobnarji na Ptujskem gradu zatresli mesto? Utrinke tega spektakla so ujeli na film, ob 21.00 bo predstavitev DVD-ja bobnarjev na Ptujskem gradu. 

Bi se pred zabavo na Ptujski noči podali v kino? Tudi letos je že tradicionalen Kino brez stropa, ki je letos svoje mesto našel na dvorišču za kinom. Ob 21.00 se prične projekcija filma Luzzu. 

V soboto nekaj za športnike, radovedneže po duši, zvečer pa zabava

Če bi se raje odpravili na pohod, bo ob 8.00 zbor pohodnikov na Mestnem trgu. Z nahrbtnikom boste lahko obiskali najvišji vrh Mestne občine Ptuj. Ga poznate? 

Med 8.00 in 15.00 pa bo tradicionalno tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem. Srečo bodo preizkušali v ribniku Rogoznica. 

Že poznate festival Dojiva se? Letos bo tudi na Ptuju, v soboto lahko mamice, očki, tudi bratci in sestrice obiščete mestni park. Med 9.00 in 12.00 bodo za obiskovalci festivaal tudi strokovnjaki na svojih področjih. 

Sončni park bo ob 10.30 gostil slovesnost ob dnevu spoštovanja vrednot NOB, ob isti uri pa se bo pričel tudi vodeni ogled Ptuja s turističnim vodnikom. Ta bo brezplačen, zbor pa bo na Mestnem trgu 4. 

Ste že obiskali temačne predele Ptuja? Rove, seveda! Ob 14.00 bodo vodeni ogledi rovov pod Ptujskim gradom. Ob 15.00 in 15.30 pa se lahko v rove odpravite na pravo avanturo. Menite, da ste temnim luknjam pod gradom kos? Poskušate lahko iz njih pobegniti. 

Za sprostitev na soncu ob vodi pa se lahko odpravite na Ranco. Tam bo ob letos že tradicionalna Rancarija. Začela se bo ob 14.00, si upate staviti na zmagovalce? 

Vam bolj diši deci vina? Tudi v soboto bo Vinoteka Kobal organizirala degustacije v vinoteki, med 16.00 in 20.00. 

Ste Ptuj že kdaj gledali iz ... ladjice? Ob 16.00 in 17.30 se lahko podate na vožnjo z ladjico Čigra. Radovedneže bo zapeljala po Dravi in Ptujskem jezeru, vstopite pa lahko na Ranci, pri Ribiču in pri termah. 

Odvil se bo tudi drugi in zaključni dan Offline festivala, ki bo na Ptuj pripeljal tudi ljubitelje dobre glasbe od drugod. 

Ob 18.00 se odpravite v Hotel Mitra na Ptuju, kjer vam bodo predstavili stalno arheološko info točko z video predstavitvijo in degustacijo arhivskega vina. 

Tudi v soboto se lahko sprehodite po mestu in poiščite lokal, kavarno ali točko, kjer boste Ptujsko noč najbolje užili. 

V poznih večernih urah, ob 20.30, se lahko odpravite na južno dvorišče Dominikanskega samostana, kamor vas bodo privabili zvoki jazza. Gin bo tekel v potokih, zibali pa se boste na zvoke Žana Tetičkoviča

Kako je biti hiter kot strel? Pridite v ptujski kino in ugotovite sami. Ob 21.00 bo pod milim nebom projekcija filma Hiter kot strel. 

V nedeljo se praznovanje mesta zaključuje

A to še ni vse. Zadnji dan prazničnega konca tedna bo ponudil več zanimivih aktivnosti. Bi se podali na Gomilo? Tam bo radioamaterski tabor z mednarodnim tekmovanjem. 

Ste že videli ptujsko staro prešo? Obiščite jo v nedeljo, med 13.00 in 19.00, v Vinogradniškem muzeju na Mestnem vrhu. Če se tja podate peš, se bodo pred vami odpirali izjemni pogledi na ptujske vinograde. Na cilju pa se boste, seveda, lahko okrepčali. 

Bi raje ostali v mestu? Med 13.00 in 14.00 obiščite grajsko vinsko klet, poskusili pa boste lahko odlična lokalna vina. 

Tudi v nedeljo se lahko odpravite na vožnjo z ladjico Čigra. Ta bo vozila ob 14.30, 16.00 in 17.30, vstopna mesta pa bodo na Ranci, pri Ribiču in pri termah. 

Konec pa še ni niti Kina brez stropa. Ob 21.00 si lahko ogledate film Morena, posebno izkušnjo pa bo pričaralo zvezdno nebo nad obiskovalci. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice