Kljub omejevalnim ukrepom bodo Ptujsko noč ob občinskem prazniku pripravili tudi letos. Organizatorji prireditve napovedujejo številne novosti. Preverite, kakšne.

Poročali smo že, da letos Ptujske noči ne bo oziroma vsaj ne v takšni obliki, kakršne smo bili dolga leta vajeni.

Zaradi omejevanja širjenja okužb s koronavirusom je na javnih prireditvah še vedno dovoljeno zbiranje do največ 500 oseb, ta številka pa vključuje tudi organizatorje in nastopajoče.

Na Mestni občini Ptuj so že junija pojasnili, da je glede na trenutno situacijo organizacija Ptujske noči v klasični izvedbi nemogoča: »Ptujsko noč vsako leto obišče med 8000 in 10.000 obiskovalcev

Zdaj pa so se ptujski gostinci odločili, da tradicionalni dogodek, sicer v prilagojeni obliki, vendarle bo. Organizirali ga bodo v soboto, 1. avgusta, med 20. uro in 2. uro naslednjega dne na ptujski mestni tržnici.

To so ptujski gostinci, ki so zbrali pogum in nad tradicijo ne bodo obupali

Ptujske noči tako letos ne bo organizirala Mestna občina Ptuj v sodelovanju s partnerji, temveč gostinci iz starega mestnega jedra.

Pogum za organizacijo prireditve v izjemno zahtevnih pogojih, da bi ohranili tradicijo, so zbrali Gostilna Pri pošti, Bar Rick's Cafe, Kava bar Florijan, Kavarna Bodi in The Legend Pub. Združili so se v konzorcij Ptujskih gostincev.

Organizatorji s svojimi izkušnjami spadajo med najuspešnejše producente dogodkov v lokalnem okolju s področja alternativne kulture in zabavne industrije na Ptuju. So tudi pionirji oblikovanja atmosfere in doživetij v mestu.

Dogodek so podprli tudi: Javne službe Ptuj, Visit Ptuj oziroma Zavod za turizem Ptuj in Mestna občina Ptuj, pa tudi portal Sprosti.se, Zgodba in CET Platforma.

Letos brez šankov in z vstopnino

Prizorišče Ptujske noči bo letos urejeno tako, da bo omogočalo nadzor nad vstopom in izstopom gostov. Dezinfekcija rok bo mogoča ob vstopu in še na sedmih dodatnih mestih. Postavili bodo higienska navodila za goste v slovenskem in angleškem jeziku ter omogočili uživanje v koncertnem programu v paru in s sedežev na priporočeni razdalji.

Gostom bodo hrano in pijačo postregli na sedežih, pri točilnem pultu pa strežba ne bo omogočena. Hrano bodo stregli tudi pri posebnem pultu. Hrano in večji del pijače bodo postregli v kozarcih in krožnikih iz naravnih materialov, da bodo zmanjšali količino odpadne plastike.

Ptujska noč letos uvaja vstopnino. Ta bo znašala enotnih devet evrov in bo pomagala pri produkciji dogodka. Ta je letos precej dražja, saj mora slediti novim, izrednim standardom. 

Vstopnice bo možno kupiti v gostinskih obratih organizatorjev od 28. julija naprej. Vstopnica bo vključevala tudi brezplačno kavo pri omenjenih gostincih, ki jo bo mogoče popiti med 3. in 9. avgustom.

Glasbena imena bodo organizatorji razkrili v nekaj dneh

Program letošnje Ptujske noči bo razdeljen v tri sklope, imena nastopajočih glasbenikov pa bodo orgnaizatorji potrdili prihodnji teden.

V delu Ob sončnem zahodu bodo gostje uživali v 'zlati uri', ko Ptuj najlepše zažari. Po besedah organizatorjev je nova tržnica pravkar odkrito mesto za ogled sončnega zahoda v srcu mesta. Glasbena spremljava bodo slovenske popevke in rokerske klasike.

Sklop Poletna noč bo namenjen nekoliko zahtevnejši publiki. Na programu bodo pesmi, uglasbljeni pogovori, ritmike in melodije, po katerih se pretakajo slovanskost, balkanske kulture in flamenko.

V sklopu Polnočni groove bodo večer zaključili domačini z melanholičnim synthpopom.

Takšen bo osvežen koncept prireditve

Organizatorji bodo Ptujsko noč v logističnem smislu popolnoma podredili trenutnim varnostnim in zdravstvenim standardom. V programskem smislu pa bodo zasledovali strateško usmeritev Ptuja pri spodbujanju razvoja kulture z namenom pridobitve naslova Evropske prestolnice kulture 2025.

»Ptujska noč se je iz tradicionalnega vikend praznovanja mestnega praznika ob zvokih takšnih in drugačnih domačih in jugovzhodnoevropskih glasbenih zasedb letos transformirala v kulturno prireditev s sedežnim redom in nastopom priznanih domačih glasbenih ustvarjalcev. Z izjemo ene nastopajoče sicer tudi meščanov Ptuja,« so dejali organizatorji letošnje Ptujske noči.

Tradicijo Ptujske noči želijo ohraniti, a jo obenem modernizirati, so razkrili: »Osvežiti koncept dolgoletne prireditve in jo dvigniti na višji kakovostni nivo, da bo zadovoljil tudi najzahtevnejše okuse. Želimo tudi, da bi domači glasbeniki lahko pogosteje ustvarjali doma in sooblikovali ptujsko kulturo.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Bibamj (nepreverjen)

Tiste,ki bodo pred vrati prireditve, in ne bodo udeleženci prireditve "pod posebnimi pogoji" iz samo njim poznanih razlogov, bo g.Brkič osebno preganjal, če se bodo slučajno preveč sprostili in ne bodo na priporočeni razdalji ali pa preveč številni...
Aja, saj drugih v mestu tak nebo, samo tisti,ki bodo plačali vstopnino...

Starejše novice