Jan Belcl je scenarist in režiser prvenca All My Friends Are Dead, ki ga je odkupil Netflix. Z njim smo se pogovarjali o njegovem filmskem prvencu, sodelovanju z Mitjo Okornom in še marsičem.

»Tu pa tam na steroidih,« s temi besedami opisuje Jan Belcl svoj filmski prvenec, ki ga je odkupil Netflix. Gre za film Vsi moji prijatelji so mrtvi (ang. All My Friends Are Dead), ki je svetovno premiero na Netflixu doživel v začetku februarja. 

Zgodba filma se dogaja med silvestrsko zabavo, med katero vrsta norih dogodkov razkrije skrivnosti zbranih prijateljev, zlomi srca in pripelje do šokantnega konca. Gre za mešanico različnih žanrov, predvsem komedije, drame in krimi žanra.

Jan je sicer star 28 let in prihaja s Pragerskega. Šolal se je se na računalniški šoli, ampak je po dveh letih šolo pustil in se v polni meri posvetil filmu.

Da ga čaka svetla prihodnost priča tudi podatek, da je njegov mentor slavni slovenski režiser Mitja Okorn.

Začetek sodelovanja z Mitjo Okornom

Pred režijo filma Vsi moji prijatelji so mrtvi je Jan z mentorjem Mitjo Okornom sodeloval pri ustvarjanju več filmskih uspešnic.

Omenimo lahko hollywoodsko uspešnico Leto življenja s Caro Delevigne in Jadenom Smithom ter poljsko romantično komedijo Planet samskih in Pisma Sv. Nikolaju

Jan pravi, da je že od nekdaj oboževalec filmov Mitje Okorna, vse, odkar je posnel film Tu pa tam. Takrat se je v njem vzbudila želja, da bi ga spoznal in z njim tudi sodeloval. Prvič sta se srečala leta 2011 na ljubljanskem filmskem festivalu, na katerem je Okorn predaval. Belcl je tako naredil tisto, kar bi naredil vsak ambiciozen filmski ustvarjalec, Okornu je pokazal svoj kratki film.

»Dobil sem idejo, da bi posnel en kratek filmček in mu ga dal na festival. Seveda sem mislil, da ga ne bo nikoli pogledal, ampak ga je in je bil nad njim totalno navdušen. In tako se je začelo,« pravi Belcl.

V film so vložili dva milijona evrov

Iz kraja s tisoč prebivalci je Belcl pristal v skoraj štirimilijonski Varšavi. Tako je leta 2013 pričel s pisanjem scenarija za njegov režijski prvenec Vsi moji prijatelji so mrtvi. Prvo verzijo scenarija je pisal šest mesecev, naslednjih nekaj let pa je scenarij izboljševal, medtem ko je z Okornom ustvarjal filma Planet samskih in Leto življenja.

In od kod ideja za film? »Iz naivnega razmišljanja, da je film, ki se dogaja na eni lokaciji, v eni hiši, čisto preprosto in poceni posneti. Zdaj vem, da to ni res, ampak to me je inspiriralo, da napišem scenarij, katerega potem lahko realiziram,« pravi Belcl.

Po več letih iskanja investitorjev, ki bi film producirali, je Belclu in Okornu le uspelo najti producenta, ki bi film financiral. Gre za produkcijsko podjetje Aurum Film, ki je njun projekt tudi predstavilo Netflixu. 

»Sami so se na bazi Mitjevih prejšnjih uspešnic odločili, da projekt financirajo. Vložili so dva milijona dolarjev in tako smo začeli z avdicijami za igralce in ostalimi pripravami. Snemati smo začeli v februarju prejšnjega leta, snemanje pa je trajalo 21 dni. Pri tem nas je epidemija koronavirusa za dva meseca ustavila pri delu, ravno na polovici. Po dveh mesecih premora, med katerim sem zmontiral vse, kar smo do takrat posneli, smo se vrnili in končali snemanje v juniju 2020,« dodaja Belcl.

Film, ki je razdelil kritike in publiko

Belcl po koncu snemanja pravi, da je bil vsak dan izjemno stresen, saj so imeli zelo malo časa za ustvarjanje tako velikega projekta s toliko igralci, statisti in kaskaderskimi scenami.

»Tako da je bilo celotno snemanje en 'roller coaster'. Kljub temu nikoli ne bom pozabil prigode, ko sta se dva igralca sredi scene, v kateri se morata tepsti, začela prepirati in tepsti tudi zares. To je bilo kar zabavno. Po dvajsetih minutah sta prišla nazaj na prizorišče in bila spet najboljša prijatelja,« še dodaja Belcl. 

Film je že nekaj časa na voljo širši javnosti, pri čemer je ta razdelil kritike in publiko. »Enim film ni všeč, drugi pa govorijo, da je to že zdaj postala klasika na Poljskem, saj takih žanrskih filmov tam še niso videli in je to nekaj povsem novega. S tem upam, da tudi odpiramo vrata za druge filmarje, da začnejo snemati tudi take vrste filmov na Poljskem,« pravi Belcl. 

Mladi režiser pa že dela na več projektih, ki jih razvija. Po naših podatkih pa je Netflix že naročil nadaljevanje njegovega prvenca Vsi moji prijatelji so mrtvi.

Pri tem pa ima Jan Belcl še nasvet za vse nadobudne filmarje. »Napiši dober scenarij in najdi način, da ga posnameš. Nikoli ne obupaj. Pot bo dolga in težka, veliko bo odrekanja, ampak če to res delaš s srcem, ti bo na koncu uspelo in bo vredno. Vsi ti nasveti zvenijo kot kliše, ampak to je zato, ker so resnični,« zaključuje Belcl. 

Starejše novice