Festival Stare trte, ki bo letos potekal med 17. in 20. septembrom, bo v ospredje postavil vinsko-kulinarično in kulturno obarvana doživetja za manjše skupine in posameznike.

Ob tem bo Zavod za turizem Maribor - Pohorje v petek, 18. septembra 2020, organiziral okroglo mizo »Povezovanje kot ključ do uspeha tudi v vinskem svetu« za strokovno javnost.

Festival se bo zaključil s svečano trgatvijo najstarejše trte sveta, ki bo v nedeljo, 20. septembra 2020.

Doživetja in dogodki za ljubitelje vina, kulinarike in kulture

V času Festivala Stare trte 2020 bodo lahko domačini in turisti mestno jedro, njegove znamenitosti in okuse spoznavali na doživetjih vina in kulinarike, kulture in rekreacije:

  • vsak dan: Mariborska vinska pot
  • 17. 9. 2020 ob 17. uri: Jesenska kuharska delavnica
  • 18., 20. in 26. 9. 2020: Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu
  • 18., 19. in 20. 9. 2020: Kolesarski izlet po poti Stare trte
  • 19. 9. 2020 ob 10. uri: Potovanje skozi čas in dogodivščina z Anno Plochl
  • 19. 9. 2020 med 9. in 12. uro: Trta v vsakdanjem življenju
  • 20. 9. 2020 med 10. in 12. uro: Vožnja s hibridno e-kočijo

Vsi dogodki bodo izvedeni ob doslednem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Okrogla miza za ponudnike vinskega turizma

V sklopu Festivala Stare trte 2020 bo tudi dogodek za strokovno javnost, in sicer okrogla miza »Povezovanje kot ključ do uspeha tudi v vinskem svetu«, ki bo v petek, 18. septembra 2020, s pričetkom ob 10. uri na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Rdeča nit okrogle mize bo povezovanje, ki je ključ do uspeha v vseh panogah, tako tudi v vinarsko-vinogradniški. O aktualnih izzivih v danih razmerah, ko so se prekinile številne utečene distribucijske poti, ko se v gostinskih lokalih zaradi strogih pogojev naroča in pije manj vina in ko vinogradniki in vinarji ne vedo, kam z viški vina, bodo spregovorili gostje omizja Tanja Lešnik Štuhec (kolektivna blagovna znamka Naše najboljše, Štajerska), Matjaž Četrtič (Vinska klet Ferdinand, Goriška brda), Uroš Valcl (Vinska klet Marof, Prekmurje), Matjaž Ivanc (Restavracija Atelje, Ljubljana) in Lavra Peršolja Jakončič (Hoteli HIT, Nova Gorica).

Svečana trgatev najstarejše trte sveta z razglasitvijo nove Mariborske vinske kraljice

Kljub številnim omejitvam zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ostajata na programu Festivala Stare trte prireditvi Mednarodni praznik ekoloških kmetij, ki se bo v obliki razširjene ekološke tržnice odvil na prizorišču Mariborske tržnice, in letos že 34. Svečana trgatev Stare trte, najstarejše trte sveta. 

Prvi grozd na trgatvi bo odrezal priznani slovenski pisatelj, dramatik in politik Tone Partljič. Na svečani trgatvi bodo tudi razglasili novo Mariborsko vinsko kraljico; krono ji bo predala Ana Protner, Mariborska vinska kraljica v obdobju od 2018 do 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice