Eric Clapton velja za enega največjih živečih mojstrov bluesovske kitare (foto: Mimi Inhof).
Legendarni Eric Clapton je začel ameriško turnejo v New Orleansu.

Eric Clapton je bil eden najglasnejših nasprotnikov proticovidnih ukrepov med glasbeniki. 76-letni kitarist je lani priznal, da je po cepljenju doživel hudo reakcijo po obeh odmerkih, zaradi katerih je začel dvomiti v zanesljivost cepiv proti covidu-19.

Tako kot vsi glasbeniki je moral v 2020 prestaviti napovedane koncerte v letošnje leto, spomladi pa je celotno evropsko turnejo premaknil še za eno sezono. S prijateljem Vanom Morrisonom sta se strogim ukprepom za zajezitev epidemije uprla z edinim orožjem, ki sta ga imela: posnela sta dueta The Rebels in Stand and Deliver, pred tedni je objavil še eno skladbo s podobno tematiko in nedvoumnim naslovom This Has Got to Stop (Tole se mora končati).

Pesem je izšla nekaj tednov po tem, ko je povedal, da ne bo nastopal na prizoriščih, ki bodo pogojevala, da so udeleženci cepljeni. Vmes je potarnal, da je zaradi svojega odnosa do epidemije izgubil nekaj prijateljev.

Za september je tako napovedal le peščico koncertov po zveznih državah z juga ZDA, kjer so pogoji liberalnejši. Pred dnevi je tako prvič v dveh letih stopil pred občinstvo, ki je moralo izpolnjevati pogoj CT.

Prelomljena obljuba?

Na prizorišče Smoothie King Center v New Orleansu, namreč trenutno lahko vstopijo vsi tisti, ki so prejeli vsaj eno dozo cepiva ali se testirali v zadnjih 72 urah.

Glasbenik je na razočarjanje nekaterih in veselje drugih napol prelomil svojo obljubo – spomnimo, da je zatrdil, da ne bo nastopal samo za cepljene, ko je britanski premier Boris Johnson premleval tovrstne ukrepe za Veliko Britanijo in na koncu od njih odstopil (naknadno so v Angliji pred kratkim PCT pogoj umaknili za vse dogodke, ostaja pa v veljavi kot priporočilo). Koncert v New Orleansu tako od udeležencev ni zahteval izključno pogoja cepljenosti od obiskovalcev, udeležili so se ga lahko tudi necepljeni testirani. 

In za konec nazaj h glasbi: Clapton je v spremljavi benda v New Orleansu igral uro in tričetrt. Večer je odprl z uspešnico Pretending in se skozi električno-akustični repertoar dotaknil lastne kariere (Tears in Heaven, Layla), bluesovskih klasik kot so Key to the Highway in Little Queen of Spades, zaključil osrednji del z legendarno Cocaine, v dodatku postregel z Cockerjevo High Time We Went, zanimivo pa je, da ni odigiral niti ene pesmi iz repertoarja nekdanje skupine Cream.

Mnenja obiskovalcev sodeč po komentarjih so si precej enotna: kitarist je še vedno v polni formi. Posnetek izvedbe Cocaine si lahko ogledate spodaj.

Eric Clapton se na evropske odre vrača spomladi, ko bo koncertiral tudi blizu Slovenije, 20. maja prihaja v Bologno, 4. junija na Dunaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice