Motoristična jakna je več kot le modni dodatek. Je bistveni del varnostne opreme, ki lahko pomaga zaščititi motoriste pred resnimi poškodbami v primeru padca. Preberite si, kaj morate upoštevati ob nakupu.

Dobra motoristična jakna je izdelana iz trpežnega materiala, odpornega na obrabo, ki lahko prenese težke razmere na cesti. 

Prav tako se mora tesno prilegati telesu, da zagotovi maksimalno zaščito, vendar ne tako tesno, da bi ovirala gibanje. Poleg tega mora biti motoristična jakna opremljena s kakovostnim polnilom in ojačitvami na ključnih področjih, kot so ramena, komolci in hrbet. 

Tovrstno oblazinjenje pomaga ublažiti udarec v primeru padca in lahko zmanjša tveganje resnih poškodb. S toliko različnimi stili in funkcijami, ki so na voljo, se zagotovo najde motoristična jakna, ki je popolna za vsakega voznika.

Motoristične jakne iz različnih materialov

Motoristične jakne so na voljo v več različnih izvedbah, ki se med seboj razlikujejo glede na uporabljene materiale. Glavni materiali so bombaž, jeans, tekstil in usnje

Bombažne in jeans motoristične jakne so precej tanke in primerne za toplejše dni, medtem ko so najpogostejša izbira tako amaterskih kot profesionalnih motoristov motoristične jakne iz kombinacije tekstila in usnja. 

Med najbolj priljubljenimi izbirami so blagovne znamke Alpinestars, Shima in Draggin Jeans.

Motoristične jakne za različne sezone

Razmere na motorju se v hladnejših in toplejših dneh sicer precej razlikujejo, vendar pa je dejstvo, da vedno potrebujete kakovostno motoristično jakno, ki vas zaščiti in vam ponudi maksimalno udobje. 

Če se odločite za poletno motoristično jakno, bo primerna le za toplejše dni, zato se večina motoristov pogosteje odloči za celoletno motoristično jakno, ki prinaša kar nekaj prednosti. 

Pet razlogov, zakaj se splača izbrati celoletne motoristične jakne

Medtem ko nekateri ljubitelji motociklov vozijo samo v toplejših mesecih, drugi kljubujejo vremenskim razmeram vse leto. Za tiste, ki nočejo dovoliti, da bi jih hladnejše vreme odvrnilo od vožnje z motorjem, je bistven nakup prave opreme v izbrani moto trgovini

Motoristične jakne so eden najpomembnejših kosov opreme vsakega voznika in naložba v celoletno jakno je nedvomno prava izbira.

Predstavljamo pet razlogov, zakaj se vam splača izbrati celoletne motoristične jakne:

1. Celoletne motoristične jakne so zasnovane tako, da zagotavljajo toploto in zračnost ter tako poskrbijo, da vam je udobno ne glede na zunanjo temperaturo. Običajno so izdelane iz visokokakovostnih materialov, ki so zasnovani tako, da prenesejo tudi zahtevnejše vremenske vplive. To pomeni, da boste zaščiteni pred vetrom, dežjem in škodljivimi sončnimi UV žarki.

2. Številne celoletne motoristične jakne so izdelane iz nepremočljivih ali vodoodpornih materialov, tako da lahko ostanete suhi tudi, če vas ujame nevihta.

3. Nekatere celoletne motoristične jakne so opremljene z vgrajenim oklepom, ki vas lahko zaščiti v primeru padca. Ta dodatna stopnja zaščite vam lahko reši življenje v primeru nesreče.

4. Številne celoletne motoristične jakne imajo odsevne materiale, ki lahko pripomorejo k temu, da ste bolj vidni za druge voznike, kar vam pomaga ohranjati varnost na cesti.

5. Celoletne motoristične jakne so pogosto elegantne in funkcionalne, tako da lahko izgledate dobro, medtem ko ostanete na toplem in kljubujete zahtevnejšim zimskim ali jesenskim razmeram na cesti.

Če ste tudi vi med vozniki, ki ne dovolijo, da bi jih hladno vreme odvrnilo od motorja, je celoletna motoristična jakna nepogrešljiv kos opreme.

Motoristične jakne različnih cenovnih razredov

Glede na vaš proračun lahko izbirate med motorističnimi jaknami različnih cenovnih razredov. Dobite jih že od 100 evrov naprej, na primer motoristične jakne blagovne znamke Evans. Ali pa se odločite za višji cenovni razred od 1000 evrov naprej, na primer za motoristične jakne blagovne znamke Richa Armada.

Ne glede na to, katero motoristično jakno boste izbrali, je dobro upoštevati, kdaj jo boste največ uporabljali.

Prav tako je priporočljivo odšteti nekoliko več denarja, saj delate investicijo za več let, poleg tega pa vlagate tudi v svoje zdravje in varnost na cesti, kar pa je neprecenljivo.

Starejše novice