Live Nation in AEG Live za jesen napovedujeta stroge pogoje za obiskovalce koncertov.

Z vnovičnim zagonom koncertov in športnih prireditev postaja pogoj PCT standard po večini zahodnega sveta. V ZDA, kjer se je industrija dogodkov začela s prireditvami v polni zasedenosti kapacitet, se znova soočajo s porastom pozitivnih primerov covida-19.

Pred dvema tednoma se je v Chicago zgodil festival Lollapalooza, ki ga je v štirih dneh obiskalo 385.000 ljudi, pogoj za vstop je bil PCT, a se je del javnosti bal, da bo tako množična prireditev rezultirala z eksplozijo novih okužb.

Kot kažejo zdajšnji podatki se je na festivalu okužilo le 203 posameznikov oziroma 0,05 odstotka ljudi, ki so bili tam. Organizatorji so naknadno objavili, da je 90 odstotkov publike bilo polno cepljene.

Nepričakovano na letošnji Lollapaloozi odmeval nastop Limp Bizkit, saj je Fred Durst 'ukradel šov' z nenavadno podobo. Nekaj dni pozneje so odpovedali preostanek ameriške turneje, neuradno iz previdnosti zaradi vnovičnega porasta okužb.

A ker je nekaj izvajalcev (Tony Bennett, Limp Bizkit, Stevie Nicks ...) in nekaj večjih festivalov (tudi New Orleans Jazz fest, na katerem bi morali nastopiti The Rolling Stones) znova odpovedalo koncerte iz strahu pred okužbami, sta največji koncertni agenciji v razmiku nekaj dni napovedali spremembe glede prihajajočih dogodkov v drugi polovici leta.

Live Nation bo odločitev glede pogojev vstopa prepustil izvajalcem

Kot je prvi poročal Variety, je Live Nation, največja koncertna agencija na svetu, ki si lasti portal Ticketmaster in upravlja precej velikih ameriških prizorišč, zaposlenim poslala dopis, v katerem navaja prihajajoče spremembe.

Od 4. oktobra bodo morali biti vsi zaposleni, redno ali honorarno, polno cepljeni. Izvajalci, ki delujejo pod njihovim okriljem pa bodo lahko sami izbirali vstopne pogoje za publiko na njihovih koncertih.

Se pravi, če se izvajalec odloči, da velja pogoj PCT, bo veljal pogoj PCT, če se odloči, da lahko vstopijo le polno cepljeni, bo tako.

Druga največja koncerta agencija je sprejela odločitev sama

Nekaj dni pozneje so se oglasili tudi pri AEG Live, drugi največji koncertni agenciji na svetu s še bolj radikalno odločitvijo.

Od 1. oktobra bo v ZDA pogoj za vstop na prizorišče koncerta v njihovi organizaciji, izključno potrdilo o polnem cepljenju. Pravilo bo veljajo za izvajalce, tehnično osebje in publiko.

Do takrat je v veljavi pogoj PCT in z njim izvid negativnega testa, ki ni starejši od 72 ur.

»Še pred nekaj dni smo bili optimistični glede smeri, kam je plula naša industrija. Različica Delta in skepsa glede cepiv nas je znova zanesla v nevarno smer. Zavedamo se, da bodo nekateri ljudje to sprva gledali kot napačno odločitev, a je pravilna. Zavedamo se, da bo v začetku odpor, a sem prepričan, da bomo v prihodnosti uvideli, da smo bili na pravi strani zgodovine in sprejeli pravilno odločitev za izvajalce, obiskovalce in vse, ki delajo v naši industriji,« je zapisal generalni direktor pri AEG Live Jay Marciano.

Nenavadna odločitev tudi v Avstriji

V podobno smer gredo tudi v Avstriji, kjer bo pogoj za udeležbo na testnem koncertu s 25.000 glavo publiko 11. septembra le potrdilo o cepljenju ali negativni izvid testa PCR za udeležbo na enodnevnem festivalu Nova Rock Encore.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice