Za vas smo izbrali nekaj najboljših skladb o trenutno najpopularnejšem športu med Slovenci.

Queen – Bicycle Race

Freddieja je navdihnil Tour de France, ki ga je spremljal s hotelskega balkona v Franciji, kjer je počitnikoval.

Singel je postal manjša uspešnica, na odru pa so skladbo izvajali le na takratni turneji, koncertni različici lahko prisluhnete na albumu Live Killers - vsekakor pa so najbolj »slikovite« bile izvedbe na treh koncertih v New Yorku, kjer so se jim na odru pridružile manekenke na biciklih in to zgoraj brez - tako kot v uradnem necenzuriranem spotu.

Katie Melua – 9 Million Bicycles

Kot so izpostavili mnogi poznavalaci v času izdaje skladbe, v Pekingu nimajo devet milijonov biciklov, čeprav Melua pela, »da je to dejstvo, ki ga je nemogoče zanikati. Tako kot mojo ljubezen do tebe.« 

V času izdaje skladbe leta 2005 so leto prej na celotnem Kitajskem prodali 7,4 milijona koles, a to je za naracijo sladkobne balade nepomembno. Devet milijonov koles v Pekingu ostaja Meluin največji hit, ki smo ga slišali tudi na podelitvi zdaj ugaslih viktorjev in nekaj mesecev pozneje na njenem koncertu v Hali Tivoli.

Leteči potepuhi - Bicikl

»Vsed se gor na štango, bova tko hitrej prišla, dej noge bl u luft, da bom lahko pritisku kar se da, se cela zemlja trese, ker tok hitra sva, bo treba počasneje, ej, ej, da nav guma počila.«

Hudomušno besedilo največje uspešnice Letečih potepuhov, ki so nekaj let pilili svojo obrt kot spremljevalna skupina Adija Smolarja, nikoli ne pade v banalost, temveč spretno vozi po duhovitem robu sprejemljivosti.

Slikovita pripoved je podložena s enako simpatično spremljavo in verjetno vsaj refrena se brez težav spomnite in ga zapojete tudi vi. Bicikel je ostal največja uspešnica benda in je še danes reden gost radijskih valov.

Kraftwerk – Tour de France

Kraftwerk so v sedemdesetih kolektivno kolesarili, šlo je za način življenja, saj nikoli niso padli v klišejsko kategorijo seksa, drog in rock ‘n’ rolla. Ustanovni član Ralf Hütter je še pred nekaj leti na turneji večkrat potoval od mesta do mesta na biciklu, medtem ko se je ostala ekipa prevažala s turnejskim avtobusom.

Ravno ritmični zvok premikajočih zobcev in dihanja je po ogledu Tour de France navdihnil eno njihovih najbolj znanih skladb, po kateri so poimenovali album iz leta 1983.

Pionirji elektro glasbe, ki so veljali za glasbeno kuliso nemškega nezaustavljivega gospodarsko tehničnega razvoja v sedemdesetih, so ustvarili soundtrack, v katerem se (tako kot večkrat) prej prepletata človek in njegove tehnične stvaritve.

Hawkwind – Silver Machine

Eno najbolj znanih skladb angleških space rockerjev Hawkwind je zlahka interpretirati kot fantazijsko pripoved o vesoljskem plovilu, a gre za pripoved, kako narediti kolo, z dodatkom znanstvenih dejstev.

Vokalista Roberta Calverta je navdihnil esej Alfreda Jarryja Kako zgraditi časovni stroj, katerega znanstvena dognanja so lirični ornamenti pripovedi o izdelavi bicikla. Skladbo je zaradi primernejšega vokala odpel basist Lemmy Kilmister, ki je kmalu dobil odpoved zaradi ljubezni do speeda, medtem ko je preostanek Hawkwind raje posegal po halucinogenih.

Lemmy je po izstopu ustanovil svoj bend, ki ga je poimenoval po pred kratkim spisani skladbi, ki se je imenovala Motörhead.

Pink Floyd - Bike

Čudovito pisan um Syda Barreta, ustanovitelja, vokalista, kitarista in osrednjega avtorja pri Pink Floyd je ustvaril tudi zafrkantsko zgodbo o kraji bicikla, s katerim se protagonist odpelje na zmenek.

Bike je dober primer čudaškega besedila, melodičnega pristopa in izrazite »angleškosti«, ki je pozneje še opazneje dominirala klasičnim albumom Pink Floyd - leta po Barettovi upokojitvi zaradi posledic prekomerne rabe haluconogenih drog.

Beach Boys – It's a Beautiful Day

Kalifornija šestdesetih in sedemdesetih je skozi oči Beach Boys vedno delovala kot raj na zemlji, kjer ljudje vsako prosto uro preživijo po sončnim nebom in v objemu toplega oceana.

It's a Beautiful Day je izšla kot singel leta 1979 (predvideva se, da sta jo Mike Love in Al Jardine spisala že leta prej), ni pa se nikoli pojavila na nobenem studijskem albumu.

Ovita v tipične sončne harmonije, po katerih je bend slovel, nas pelje skozi kolono kolesarjev, ki se jim na čudovit sončni dan mudi na plažo, medtem ko ostali gredo v službo – a v avtih. Izbira med avtomobilom (službo) ali kolesom (plaža in prijatelji) je jasna.

Queen – Fat Bottomed Girls

Bicycle Race je izšel kot »singel z dvojno A stranjo«, kar v praksi ni pomenilo, da sta dve skladbi na eni strani, na drugi strani pa je tišina, temveč da sta obe strani enako »pomembni«.

Fat Bottomed Girls, ki ga podpisuje Brian May, je tematsko zelo podoben Freddiejevi Bicycle Race, le da so osrednje akterke »širokoritne punce.« Freddie jim skozi skladbo ves čas daje nagajive komplimente, ko jih gleda na biciklih.

Podložena z debelimi riffi in trivokalno harmonijo v refrenu je ostala v koncertnem repertoarju še nekaj turnej, May in Taylor pa sta jo na odre vrnila v času koncertov Queen + Paul Rodgers in jo izvajata še danes.

Mark Ronson – The Bike Song

Drugi singel tretjega Ronsonovega albuma Record Collection je 2010 postal manjša uspešnica na Otoku.V video spotu se med drugim pojavita Ronsonova zaročenka Joséphine de La Baume in igralka Felicity Jones.

Skladba je bila uporabljena za podlago drugega promocijskega spota za urad Transport for London, v katerem so zvezdniki kolesarili po različnih koncih Londona - šlo je za mestno kampanjo promocije zdravega načina življenja.

Besedilo lahko razumemo kot preposto zgodbo o notranjem otroku, ki rad biciklira, na malce filozofskem nivoju pa kot besedilo o življenskem ciklusu slehernega posameznika.

Blur – Daisy Bell

Nekoliko manj znano v izvedbi Blur, ki so jo »skrili« na B stran singla Sunday Sunday, je Daisy Bell (Bicycle Bulit for Two) spisal Harry Dacre davnega leta 1892. Navdihnila ga je Daisy Greville, vojvodinja Warwicka, aktivna promotorka izobraževanja in enakih delavnih pravic žensk, ki je bila tudi ljubimka angleškega kralja Edwarda VII.

V besedilu jo spremljamo, kako se skozi London vozi na kolesu za dva in nato skozi oči pripovedovalca gremo po sanjarjenju o skupnem življenju, ki ga simbolizira tandemsko kolo, s katerim se Daisy vsak dan pelje po opravkih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice