Otroška soba je otrokova oaza in prvi prostor v njegovem življenju, ki si ga lahko lasti. Zato je pomembno, da opremi otroške sobe posvetimo dovolj pozornosti in ji namenimo tudi dovolj sredstev, da lahko sobo opremimo praktično in kakovostno.

Pri izbiri opreme moramo misliti na dejstvo, da se otrokove želje in potrebe z leti zelo hitro spreminjajo, zato je smiselno izbrati na način, da lahko soba raste z otrokom.

Nakup sestava otroške sobe ali sobe po elementih

Pri nakupu otroške sobe imamo v osnovi tri možnosti: lahko kupimo komplet elementov za otroško sobo, ki običajno vsebuje posteljo, omaro in pisalno mizo, ali pa se odločimo za nakup otroške sobe, ki je dobavljiva po elementih in si lahko sami izberemo samo elemente, ki jih potrebujemo. Tretji, najdražji način opremljanja sobe je izdelava otroške sobe po meri.

Nakup kompletnega sestava za otroško sobo ima tako svoje prednosti kot tudi slabosti. Glavna prednost je enostavnost nakupa, saj nam elementov ni potrebno izbirati, izbrati moramo samo komplet, ki nam je všeč. Druga prednost je hitrost dobave, saj so kompleti otroški sob običajno na zalogi pri trgovcih in je dobava takojšnja oziroma hitra. Tretja prednost je ugodna cena, saj majhno število opcij za izbiro proizvajalcem močno poenostavi tako proizvodnjo kot logistiko, kar seveda vpliva na stroške izdelave.

Glavna slabost nakupa kompleta otroške sobe je ta, da se sobe med seboj zelo razlikujejo, fiksni sestavi pa se tem razlikam ne morejo prilagajati, zato moramo pri opremi sprejeti številne kompromise.

Prav tako je pogosta težava to, da elementi v kompletu ne ustrezajo v celoti našim potrebam, kar prinaša nezadovoljstvo pri vsakodnevni uporabi. Poleg tega takšna soba ne omogoča dokupa elementov čez čas, kar onemogoča rast sobe z otrokom.

Glede na zgoraj opisane slabosti nakupa kompletov za opremo otroških sob je vsekakor smiselno, da izberemo program za opremo otroški sob, ki omogoča nakup po elementih.

Takšni programi omogočajo mnogo lažjo prilagoditev pohištva našim potrebam, poleg tega pa so pogosto tudi bolj kakovostno izdelani. Renomirani proizvajalci programe izdelujejo daljše časovno obdobje, kar nam omogoča, da v primeru spremembe naši potreb oziroma morebitne selitve lahko določene elemente dokupimo in s tem sobo osvežimo.

Otroške postelje

Postelja je zelo pomemben element v vsakem domu, saj v njej preživimo velik del našega življenja. Tudi pri otroku je izbira postelje zelo pomembna, saj se bo le na primeri postelji z primerno vzmetnico lahko pravilno in zdravo razvijal. Pri izbiri postelje se moramo najprej odločiti za dimenzijo postelje, ki jo želimo. Najbolj standardna dimenzija postelje za otroško sobo je 90 krat 200 centimetrov.

Vse pogosteje se starši odločajo za nakup postelje dimenzije 120 krat 200 centimetrov, saj ima otrok s tem več prostora za spanje, starši v primeru spanja pri otroku več udobja, pri malo večjih otrocih pa širša postelja tudi omogoča, da pri njemu prespijo prijatelji. Na trgu je tudi ponudba postelja manjših dolžin, na primeru dimenzij 160 krat 80 in 180 krat 80 centimetrov, vendar nakup takšnih postelj odsvetujem, saj otroci zelo hitro rastejo in te postelje postanejo premajhne.

V primeru, da v sobi sobivata dva otroka in je prostor omejen, je pametno razmisliti tudi o nakupu pograda. Pri tem se pogosto pojavijo pomisleki glede varnosti, vendar morajo biti pogradi že po zakonu opremljeni z ustreznimi varovali, ki naredijo spanje na pogradu do velike mere varno.

Pri nakupu postelje ne smemo pozabiti tudi na praktičnost, saj je veliko modelov opremljenih z zelo praktičnimi rešitvami za shranjevanje, kot je na primer predal pod posteljo ali pa zaboj, od katerega dostopamo z dvigom ležišča. S tem pridobimo dodaten prostor za shranjevanje, ki ga pri obilici igrač in ostalih predmetov v otroški sobi ni nikoli preveč.

Starejše novice