Zagotovo ste že slišali rek, da je vaš dom vaš grad, toda kaj je grad brez okolice, ki ga obdaja? Prenova okolice hiše je ključnega pomena za ustvarjanje prijetnega in funkcionalnega zunanjega prostora, ki dopolnjuje notranje udobje vašega doma.

Ne glede na to, ali iščete navdih za prenovo vašega vrta, dvorišča ali terase, smo za vas pripravili tri ključne nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti oazo miru in lepote kar v vašem lastnem dvorišču. 

Brez dvoma si prav vsi želimo bivati v urejenem domu. A dom ni le notranjost hiše, temveč tudi njena okolica, zaradi česar je, da bi živeli v prijetnem okolju, treba skrbeti za ureditev celotne parcele, na kateri hiša stoji.

To pa, četudi se morda ne zdi posebej zapleteno, je kompleksen in dokaj dolgotrajen proces, ki zahteva dobro načrtovanje in kreativno izvedbo, v okviru katere nikakor ne smemo pozabiti na dvoriščno ograjo.

Za slednjo se sicer dandanes uporabljajo različni materiali, vendar strokovnjaki med vsemi njimi zaradi številnih pozitivnih lastnosti aluminija najpogosteje priporočajo alu ograje.

1. Kdaj, zakaj in kako prenoviti okolico hiše?

Za razliko od gradnje hiše se je preurejanja okolice možno lotiti kadarkoli. Kljub temu pa sta za to najprikladnejša pomlad in jesen, kar posledično spremeni potrebe ter namembnost zunanjih površin.

Tako je najbolje, če se jeseni lotimo strateškega načrtovanja in izrisovanja načrta – do kod natanko naj sega alu ograja, kje bo vhod v dvorišče, kako velika bo površina, namenjena preživljanju prostega časa in tako naprej –, saj prav kovanje prenove terja največ časa, medtem ko pomladi začrtano uresničimo in dela privedemo h koncu.

Prvi korak pri skrbi za okolico hiše vsekakor velja nameniti premisleku o tem, kaj vse bi spremenili, kaj dodali in kaj odstranili. Namreč, neurejena okolica skupaj s preobiljem nepotrebnih ter neuporabnih stvari zavira naš vsakdan.

Ker pa prenovo ob številnih drugih najpogosteje narekujejo spremenjeni dejavniki, kakršni so dotrajan videz hiše in njene okolice, drugačen način preživljanja časa doma ali povečano število družinskih članov, je najbolje izhajati iz samih potreb, a je vseeno ključna varnost.

To dosežemo, v kolikor bodisi z živo mejo bodisi z alu ograjo oziroma s kakršnokoli drugo ograjo jasno razmejimo zasebno površino od javne in na splošno na vsa izpostavljena mesta (stopnišča, balkoni, terase) namestimo, priporočeno, alu ograjo enakega sloga.

Nasvet bi torej bil, da se odločimo za alu ograje, ki jih v primeru alu ograj Guardi, vodilne znamke aluminijastih ograj v Sloveniji, poenotimo na vseh mestih ter dopolnimo s pripadajočimi dvoriščnimi vrati.

S tem bo dom pridobil estetsko zaokroženost, alu ograje pa bomo veseli tudi sami, saj gre za material, ki ne trohni, ne rjavi, barva se z njega ne lušči in ne odstopa, ob vsem tem pa zahteva tudi minimalno, tako rekoč nikakršno vzdrževanje ter ga odlikuje nadvse dolga življenjska doba.

Ponudnik pri izbiri balkonskih in dvoriščnih alu ograj vseh stilov (tradicionalnega, podeželskega, modernega in ekskluzivnega) omogoča pomoč v obliki konfiguratorja ograj, na prav vse izdelke pa nudi 15-letno garancijo.

2. Prenova okolice hiše s strokovnjakom ali brez njega?

Spremembe na zemljišču, ki obdajajo hišo, obsegajo zelo široko polje, od uvoza in dvorišča do stopnišča, terase, vrtne ali rastlinske ali alu ograje, vrtne razsvetljave, lope, letne kuhinje, zelenice, zelenjavnega ali okrasnega vrta ter še česa. 

Še prej, kakor posvetiti se vsem njim, pa se je smiselno vprašati, ali obnove morebiti ne zahteva tudi zunanjost hiše, ki je od nekdaj najboljši pokazatelj, v kakšnem stanju je naš dom. Če se fasada lušči, polknice ne zapirajo več, kot je treba, okenske police pa krušijo, se je treba najprej lotiti njih.

Pogosto je dovolj, da fasado prepleskamo, lahko v enak ali podoben odtenek obstoječemu, lahko pa tega tudi spremenimo in hiši nadanemo povsem nov videz. 

Dobra izbira so tople barve, med njimi nevtralni, svetli, kremni odtenki, ki jih imamo možnost popestriti z lesenimi dodatki, morda celo elementi alu fasade v imitaciji lesa v istem slogu kakor alu ograje na drugih površinah celotnega zemljišča. 

Dejanskega urejanja okolice se tako lotimo šele, ko smo prepričani, da je hiša natanko takšna, kakršno želimo in potrebujemo. Pri tem izhajamo iz praktične kreativnosti, ki sloni na tem, kaj nam je všeč, česa si želimo in kakšni materiali so za okolje, kjer živimo, najboljša izbira. 

Zatem je pravi čas za posvet s strokovnjakom, ki nas bo neodvisno od naših spretnosti in znanja znal opozoriti na morebitne nepopolnosti ter nam po potrebi svetoval boljše rešitve, hkrati pa nas opozoril na trajnost.

Pomembno je, da tekom celega procesa prenavljanja okolice ostanemo odprti za spremembe, saj nam to pomaga izogniti se nevšečnostim, ki bi jih kasneje lahko močno obžalovali.

Med takšne sodijo neustrezno položena električna napeljava za razsvetljavo, težka dostopnost do bivalnega dela vrta, neposredno ob hiši posajeno drevo in vrsta drugih.

3. Ključno vprašanje pri urejanju okolice hiše: kaj in kam?

Skrb za okolico hiše se najbrž marsikomu med nami zdi povsem neobvladljiva. A je zasnova te kljub obsežnosti dokaj jasna, če le upoštevamo dejstvo, da se mora zunanjost hiše navezovati na samo hišo, saj se površini medsebojno dopolnjujeta.

Poleg tega strokovnjaki poudarjajo pomen razdelitve zunanjega prostora na bivani in transportni del, pri čemer praviloma oba zaokrožuje v celoto alu ograja.

Okolico hiše torej še pred natančnejšim načrtovanjem del velja razdeliti na:

  • bivalni vrt, za katerega je najbolje, da je umeščen neposredno ob izhodu iz hiše, običajno ali jedilnice ali dnevne sobe, in vključuje zunanji jedilni kot, letno kuhinjo, zelenico, zeliščni vrt, če so možnosti zanje tudi zelenjavni vrt, okrasni vrt, ribnik in
  • dvoriščni del, v katerega so umeščeni uvoz s ceste na dvorišče, med katerima mejo predstavljata alu ograja in dvoriščna vrata, odprto ali pokrito parkirišče, tlakovci z morebitnim stopniščem, ki vodijo do vhoda v hišo, lopa, garaža ter druge površine, namenjene shranjevanju orodja, športnih pripomočkov, igral in drugih reči.
     

Znotraj vsakega od njih se je nato možno povsem prepustiti prostorskim zmožnostim, naši družini lastnemu slogu bivanja, željam, potrebam in navsezadnje tudi estetiki.

Izredno priročen element je prav tako nadstrešnica, ki posebej na manjših parcelah lahko služi obema površinama, bivalni in transportni, oziroma predstavlja most med njima.

V zimskih dneh pod streho namreč lahko parkiramo in na ta način svoje vozilo zaščitimo pred snegom ter mrazom, v poletnih pa spodaj namestimo mizo in stole ter svojim bližnjim zagotovimo prijetno druženje v hladu.

Z nekaj domišljije in več razpoložljivega prostora svojim malčkom lahko postavimo igrišče kar na domačem pragu, najstnikom in sebi pa med drevesa napnemo visečo mrežo ter ustvarimo samoten kotiček, namenjen premišljevanju, branju ali poslušanju glasbe.

Možnosti so bolj ali manj neomejene, pomembno je le, da posamezne dele umestimo na zemljišče po načelu praktičnosti, svojo parcelo pa omejimo z alu ograjo, priporočeno preverjene kakovosti Guardi, s čimer poskrbimo za estetsko dovršenost, kakovost, praktičnost, trajnost in varnost.

Starejše novice