*Fotografija je simbolična
Poziv za postopno odpiranje javnih prireditev in okrevanje prireditvenega sektorja po epidemiji.

Organizatorji dogodkov in glasbeniki so objavili peticijo s pozivom k postopnemu odpiranju prireditvenega sektorja v Sloveniji. Ker so javni dogodki prepovedani od oktobra, opozarjajo, da bi negotova prihodnost brez jasno začrtanega načrta postopnega odpiranja lahko povzročila takšno škodo, »da se sektor sploh nikoli več ne bi zmogel postaviti na noge«.

Predlagajo, da se v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sklene realen načrt postopnega odpiranja javnih dogodkov z jasnim semaforjem glede na faze epidemije in s potencialnimi datumi za orientacijo organizatorjev. Glede na trenutno situacijo bi se lahko odpiranje pričelo 1. aprila 2021 in trajalo do 1. julija 2021, ko bi se dogodki lahko odvijali brez kakršnih koli omejitev.

Dokument poslali na ministrstvo

Predloge, kako zagotoviti varno sproščanje ukrepov vse do končnega cilja, torej do dogodkov brez omejitev, so predstavili v dokumentu, ki je bil poslan na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in naj bi bil vključen v sveženj PKP9, ki bo kmalu obravnavan v parlamentu.

Predlagajo naslednje ukrepe:

  1. Podjetjem, ki so utrpela upad prihodkov iz dejavnosti nad 75 odstotkov glede na lansko povprečje, se dodeli enkratna pomoč za zagon poslovanja v višini deset odstotkov lanskih prihodkov s kapico 100 tisoč evrov.
  2. Podjetjem, ki so utrpela upad prihodkov iz dejavnosti nad 50 odstotkov in do 75 odstotkov glede na lansko povprečje, se dodeli enkratna pomoč za zagon poslovanja v višini treh odstotkov lanskih prihodkov s kapico 30 tisoč evrov.
  3. Samozaposleni, ki imajo več kot 75-odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, za leto 2020 dobijo enkratno pomoč v višini 4800 evrov.
  4. Samozaposleni, ki imajo več kot 50-odstotni, ampak manj kot 75-odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, za leto 2020 dobijo enkratno pomoč v višini 1800 evrov.
  5. Za zaposlene predlagajo 100-odstotno nadomestilo plače (kar je že sprejeto v PKP6), naj se podaljša do 30. junija 2021.
  6. Samozaposlenim, ki imajo 75-odstotni upad in celoten prihodek v letu 2019 minimalno 12 tisoč evrov, se univerzalni temeljni dohodek dvigne za 400 evrov na mesec, torej na 1500 evrov.
  7. Samozaposlenim, ki imajo 50-odstotni upad in celoten prihodek 2019 minimalno 12 tisoč evrov, se univerzalni temeljni dohodek dvigne za 150 evrov, torej na 1250 evrov.
  8. Samozaposlenim, ki so s 1. junijem 2020 ostali brez kakršnegakoli dohodka ali pomoči in so bili primorani zapreti dejavnost, naj se omogoči, da s 1. januarjem 2021 lahko ponovno odprejo dejavnost in so upravičeni do pomoči zgoraj naštetih ukrepov.
  9. Poroštvena shema za pripravo dogodkov v drugi polovici leta 2021 z možnostjo podlajšanja v leto 2022.

V nekaterih državah festivali že julija

Hkrati so opozorili na manko poroštvene sheme, ki bi ščitila organizatorje pred izgubami nastalimi z odpovedjo dogodkov tik pred zdajci. Izpostavili so tudi, da nekatere države, kot je recimo Nizozemska, napovedujejo glasbene festivale po prvem juliju z zakonsko definirano zaščito organizatorjev v primeru vnovičnega zapiranja javnega življenja.

V Veliki Britaniji pa v drugi polovici junija načrtujejo vrnitev gledalcev na športne prireditve in koncerte brez omejitev.

Peticijo so pripravili Koalicija glasbenega sektorja, Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev, SIGIC/Slovenski glasbeno-informacijski center in Dobrodelno društvo MiDelamoDogodke.

Peticijo lahko podpišete tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice