Kdo so štirje italijan, ki so zažgali oder in domišljijo gledalcev Evrovizije?

Edina rockovska skladba na letošnji Evroviziji je na koncu osvojila zmago.

Italijanski četverec je z nalezljivim štikelcem na mah osvojil srca gledalcev in strokovnih žirij - tudi slovenske, a kdo so štirje mladi glasbeniki iz Rima, ki so tako samozavestno paradirali po odru v Rotterdamu in kaj so stvari, ki smo jih izbrskali o njih?

Vsi štirje skupaj štejejo 80 let. Pevec Damiano David je z enaindvajsetimi leti najstarejši član, basistka Victoria De Aneglis in bobnar Ethan Torchio sta oba stara dvajset, kitarist Thomas Raggi pa devetnajst. Ja, vsi so rojeni med letoma 1999 in 2001.

Nekoč jih je pogosto preganjala policija. Ko so začenjali svojo glasbeno pot, so pogosto igrali na ulicah Rima za mimoidoče.

»Bilo je precej nerodno. Vse inštrumente smo prinesli na ulico, začeli igrati in se prerekali z drugimi uličnimi glasbeniki in policisti, ki so jih ljudje redno klicali, naj pridejo posredovat in nam preprečit zganjati hrup,« pripovedujejo.

Zadnji kos sestavljanke se je 'zgodil' preko Facebooka. Victoria in Thomas sta se poznala od srednje šole in 2015 ustanovila glasbeno zasedbo, ki se ji je nekoliko pozneje pridružil Damiano David.

Manjkal jim je le bobnar, ki so ga našli preko objave na Facebooku. Ethan Torcio se je udeležil avdicije in bil isti dan sprejet v bend.

Evrovizija, droge & rock 'n' roll? V nekem momentu so televizijske kamere ujele pevca Damiana, ki se nagne nad mizo v dvorani in naredi gib, ki so ga mnogi interpretirali kot njuhvanje kokaina med prieditvijo.

Ko so ga novinarji takoj po tekmovanju soočili z vprašanjem ali je to res počel, je obtožbe takoj zanikal: »Thomas je zlomil kozarec in pobiral sem drobne črepinje z mize. Ne drogiram se, prosim ne govorite, da se.«

Uradni demant so objavili tudi na svojem Instagramu (in objavo kmalu izbrisali):

»Šokirani smo nad trditvami nekaterih ljudi, da se je Damian drogiral. Res smo PROTI drogam in nikoli nismo konzumirali kokaina. Pripravljeni smo na testiranje, saj ne skrivamo ničesar. Tukaj smo, da igramo glasbo in srečni za zmago na Evroviziji. Radi bi se zahvali za vso podporo. Rock'n'roll nikoli ne umre. Radi vas imamo.«

Preko milijon novih sledilcev v treh dnevih. Kot se za tako mlad bend spodobi, so tudi Maleskin zelo aktivni – tako kot bend, kot vsi štrije člani na zasebnih Instagram profilih.

Preden so se odpravili v Rotterdam, jim je na Instagramu sledilo 661.000 sledilcev, dan po zmagi v finalu je ta številka narasla na 1,8 milijona!

Sporočilo zmagovalne pesmi: »Lahko da smo  nori, vendar k sreči drugačni od 'njih'.« 

Prevod skladbe v slovenščino je na svojem Facebooku profilu objavila Tinkara Kovač, ki ni skrivala navdušenja, da je zmagala edina rockovska skladba na letošnjem izboru.

Sta šef in šefica tudi par? Vodja benda je Damiano, a 'ladjo' upravlja s 'kapitanko' Victorio, ki ima za sabo največ glasbenih izkušenj, saj je za kitaro prvič prijela pri osmih letih.

Glede na bleščični imidž benda se v italijanski javnosti veliko ugiba o njihovi Damianovi in Thomasovi seksualnosti seksualnosti – a jasnim odgovorom se v intervjujih pretkano ogibata.

Druga popularna govorica veleva, da sta pevec in basistka zasebno par, a Victoria odgovarja, da ni v zvezi, je pa »zelo zahtevna«, če do nje pride.

Dansko ime je zvenelo »ikonično«. Ko so se pred leti prijavili na lokalni izbor najboljših mladih bendov, so se morali prijaviti z imenom.

Victoria, ki je po starših pol Danka se je osredotočila na danske besede in se spomnila Måneskin, kar v danščini pomeni mesečina. Vsem štirim je bil predlog takoj všeč, ker je kot pravijo, zvenel »lepo« in »ikonično«.

Evrovizijo so vrnili v deželo glasbenih festivalov po tridesetih letih. Zveni nekoliko neverjetno, a Italija je nazadnje slavila na evrovizijskem odru davnega leta 1990, ko je v Zagrebu zmagal Toto Cutugno z zimzeleno Insieme: 1992, ki je optimistično zrla v skorajšnji podpis Maastrictske pogodbe in nastanek Evropske unije.

Italija se je zaradi slabih uvrstitev v tekmovanje vrnila šele leta 2011, po trinajsetletni 'pavzi'. Måneskin so tokrat osvojili 524 točk, slovenska strokovna žirija jim je namenila maksimalnih 12, gledalci pa 10 točk.

Od X Factorja do vrhov domačih lestvic. Širša italijanska javnost jih je leta 2017 spoznala kot tekmovalce v šovu X Factor, kjer so na koncu končali na drugema mestu, a sodelovanje pri razvitem teve šovu je obradilo sadove.

V manj kot štirih letih so doma prodali več kot milijon albumov, oba dolgometražna izdelka (Il Ballo Della Vita, 2018 in Teatro d'Ira, 2021) sta pristala na vrhu prodajne lestvice, enak uspeh je doživel singel Torna a casa, medtem ko so tri skladbe: Chosen, Morirò da re in evrovizijska Zitti e buoni posegle po drugem mestu.

Starejše novice