Slika je simbolična.
Po Ptuju že diši po sladkem kuhančku, kmalu bo pa stala še giljotina. Ja, prav ste prebrali. Del tega filmskega spektakla ste lahko tudi vi.

Na Ptuju bodo v prihodnjih dneh snemali čisto pravi film. A to ni edino presenečenje. Ste kdaj sanjarili, da bi se tudi vi pokazali na velikem platnu?

V soboto, 20. novembra, lahko prav zares postanete filmska zvezda za en dan. Ta dan bo snemanje filma v minoritskem samostanu na Ptuju.

Snemali bodo prizor usmrtitve z giljotino iz obdobja francoske revolucije, zato iščejo statiste. Zanje bo kuhanček tekel v potokih, obljubljajo organizatorji. 

Vsi zainteresirani, ki želijo biti del množice okoli 50 meščanov, se lahko prijavijo na mail [email protected] in tako postanejo del zgodovinskega filma.

O umorjenih sestrah...

Snemanje filma organizira filmska produkcija Studia Siposh. Tako smo Davida Sipoša povprašali tudi o samem filmu. 

Za Ptujinfo je razkril, da bo dokumentarni film prikazoval mučenke iz Compiegna. Zgodba govori o šestnajstih nunah, karmeličankah, ki so jih zaradi neomajne vere v času francoske revolucije usmrtili na giljotini. 

Načela francoske revolucije so prepovedovala in omejevala večino verskih udejstvovanj, prav tako pa so Cerkvi pobrali vso lastnino. 

»Karmeličanke iz Compiegna so se tako leta 1792 znašle v izgnanstvu. Ker se niso želele odpovedati svojemu poslanstvu in veri v Boga, so se skrile, celotni čas v izgnanstvu pa so se pripravljale na usmrtitev, za katero so vedele, da je za njih neizogibna,« za Ptujinfo pripoveduje Sipoš. 

Le dve leti sta minili do neizbežne smrti. Karmeličanske sestre so aretirali in obsodili na smrt. Sestre so stopile na giljotino, na poti do odra so molile, prepevale, množica pa je dogajanje spremljala v tišini, dodaja Sipoš. 

Del prav te zgodbe šestnajstih nun pa bodo ovekovečili na Ptuju, pod vodstvom produkcije Studia Siposh, naročnik filma pa je mednarodna katoliška televizijska mreža EWTN, s sedežem v Združenih državah Amerike.

Za statiste so še prosta mesta

V središču filma bodo sestre karmeličanke, ki jih bodo sredi Ptuja filmsko usmrtili, a bodo na setu tudi igralci stranskih vlog. 

Ena od teh stranskih vlog pa lahko pripada tudi vam. Tako lahko poosebljate vlogo vojaka, plemiča, revolucionarja ali cerkvenega uslužbenca, ki so jih sicer tudi usmrtili na giljotini. 

Sipoš poudarja, da so nekatera mesta še prosta. Če bi tako radi postali filmska zvezda za en dan, je to popolna priložnost. 

Vse prijave zbirajo na elektronski naslov [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice