V sodobnem času se vedno več ljudi odloča za ustvarjanje lastnih balkonskih elektrarn s pomočjo sončnih panelov, da bi zmanjšali svojo odvisnost od tradicionalnih energetskih virov. Ključni del takega sistema je solarni hranilnik.

Solarni hranilnik omogoča shranjevanje presežne električne energije za uporabo ob oblačnih dneh ali ponoči. Pri izbiri med stacionarnim in prenosnim solarnim hranilnikom je ključno razumeti njihove prednosti, slabosti ter kako ustrezajo specifičnim potrebam in omejitvam vašega balkona.

Vsaj delna samooskrbnost in posledična neodvisnost od dobaviteljev električne energije, ki zaradi splošnih družbeno-političnih razmer trg opremljajo z elektriko izjemno spremenljive vrednosti, sta prednosti, s katerima je mogoče dodobra zmanjšati stroške ter se hkrati zavezati k uporabi trajnostnega, okolju neškodljivega vira energije. Temu vsekakor najbolj ustreza sončna elektrarna Vklopi sonce inovativnega slovenskega inženirskega podjetja Energen, ki izkorišča neomejene zaloge sončne svetlobe in je zasnovana z mislijo na male uporabnike.

Balkonska sončna elektrarna te znamke je tako odlična izbira za vse, ki stremite k znižanju mesečnih življenjskih stroškov in želite postaviti sončno elektrarno, a ste pri tem prostorsko omejeni ali pa se želite izogniti gradbenim posegom bodisi na strehi bodisi na drugih zunanjih delih objekta. 

Ta sončna elektrarna je namreč že vnaprej skonfigurirana, zato jo pred uporabo le priključite in postavite na želeno mesto (balkon, teraso, vrt, streho itn.), za kar ne potrebujete ne soglasja ne pomoči električarja, ter jo po potrebi nadgradite s hranilnikom.

Strokovnjaki sončnih elektrarn Vklopi sonce vsem, ki o tovrstni investiciji premišljujete, svetujejo, da se glede tega, ali je postavitev sončne elektrarne s hranilnikom smiselna ali ne (in torej vašim potrebam zadostuje sama sončna elektrarna) posvetujete.

Poudarjajo, da sta učinkovitost in ekonomska upravičenost sončne elektrarne brez hranilnika ali z njim v največji meri odvisna od izbire sončne elektrarne, pri čemer se upoštevajo različni dejavniki, med njimi poraba električne energije, število stanovalcev, življenjske navade teh, pa tudi lega ter usmerjenost objekta.

Ker je podjetje Enerson uporabnikom doslej predstavilo dva tipa hranilnikov za sončne elektrarne, stacionarnega in prenosnega, se v nadaljevanju podrobneje seznanite z vsakim od njiju.

Prenosni hranilnik za sončno elektrarno (2047 vatnih ur)

Za tiste, ki želite, da vam je vir električne energije vedno na dosegu roke, saj balkonsko sončno elektrarno nameravate uporabljati tako doma kot na potovanju ali kampiranju, je prenosni hranilnik za sončno elektrarno primerna izbira.

Namenjen je uporabi na lokacijah brez in tistih z že obstoječim virom energije, kajti napaja se tako preko električnega omrežja kot sončne elektrarne, kar omogoča spreminjanje vira električne energije, medtem ko podpira tudi kombiniranje več sistemov. Slednje lahko neodvisnost poveča na zavidljivih 80 odstotkov, paziti morate le, da naprave skupno v omrežje ne oddajo več kakor 600 vatov.

Obstajata dva načina delovanja, med katerima lahko preklapljate:

  • delovanje, povsem enakovredno delovanju balkonski sončni elektrarni, ki v gospodinjstvo samodejno dovaja do največ 600 W električne energije na uro (to dejstvo ustvari do 0,6 kilovatne ure prihranka na uro) in
  • delovanje s polno močjo kot samostojen vir električne energije (tovrsten način delovanja se priporoča predvsem v primeru izpada električne energije s strani dobavitelja in tam, kjer električno omrežje ni na voljo, zaradi česar potrebujete prenosni vir elektrike, torej sončno elektrarno).

Lastnosti prenosnega hranilnika za sončno elektrarno

polnjenje: solarni moduli/omrežje
združljivost: vsi modeli sončnih elektrarn Vklopi sonce (balkonske, ultralahke, klasične)
shranjevanje energije za kasnejšo uporabo: omogočeno
pokrivanje izpada električne energije (USP): omogočeno (8–12 ms)
baterija in kapaciteta baterije: LiMnFePO4/2047 Wh z možnostjo dodajanja dodatnih baterijskih modulov
čas polnjenja in cikli polnjenja: 1 h/do 4000 ciklov
moč inverterja: 600 W (ali 800 W)
teža: 31 kilogramov
razširitev kapacitete hranilnika: omogočena
nadzor in optimizacija preko aplikacije: omogočena
dovoljenje/soglasje: nista potrebna

Stacionarni hranilnik za sončno elektrarno (2240 vatnih ur)

Sončna elektrarna s hranilnikom stacionarne narave deluje povsem samodejno, zato je višek električne energije, proizveden s pomočjo sončne elektrarne, avtomatsko shranjen v baterijo in ga lahko porabite kadarkoli – ob izpadu električnega omrežja, ponoči, ko sončna elektrarna energije ne proizvaja ali v času odsotnosti. 

V kolikor obstoječa kapaciteta vašim potrebam ne zadostuje, imate možnost povezati do največ tri enote za shranjevanje, s čimer si zagotovite dodatno zalogo električne energije, proizvedene s sončno elektrarno (z 2,24 kilovatne ure na 6,72 kilovatne ure).

Stacionarni hranilnik za sončno elektrarno je predpripravljen, zato sistem le priključite v vtičnico

Ima robustno kovinsko ohišje, ki baterijo ščiti pred prahom in vodo, odporen pa je tudi na visoke temperature ter ogenj in tako povsem varen, prav tako prijeten, ker ga odlikuje tiho delovanje, doseženo z odsotnostjo ventilatorjev.

Lastnosti stacionarnega hranilnika za sončno elektrarno

uporaba: modularna
združljivost: vsi modeli sončnih elektrarn Vklopi sonce
shranjevanje energije za kasnejšo uporabo: omogočeno
sistemi za upravljanje baterij: vgrajeni MPPT, BMS, vmesnik Wlan
priključek: 2 klasična solarna modula/4 ultra lahki solarni moduli
teža: 20 kg
razširitev kapacitete hranilnika: omogočena (do 3 baterije oziroma 6,72 kWh)
nadzor in optimizacija preko aplikacije: omogočena
dovoljenje/soglasje: nista potrebna

Izbira hranilnika za sončno elektrarno je torej odvisna predvsem od vaših potreb, ne glede na te pa velja, da s sončno elektrarno poskrbite za v povprečju od 11 do 20 odstotkov prihranka za električno energijo na letni ravni, izberete zeleno prihodnost, zmanjšate izpuste ogljikovega dioksida za 600 kilogramov letno, se izognete visokim stroškom montaže in servisni službi ter se z električno energijo oskrbite s kakovostnim sistemom evropske izdelave, za katerega je značilna dolga življenjska doba.

Podjetje Energen, razvijalec sončnih elektrarn Vklopi sonce, si prizadeva za varno, stabilno in zanesljivo oskrbo z energijo, saj verjame, da kolektivna zavest ter majhni ukrepi privedejo do velikih sprememb, katerih skupni imenovalec je trajnost.

Starejše novice