Gene Simmons iz KISS je te dni slavil rojstni dan.

Podoba Gena Simmonsa, ki v »demonski« opravi pljuva kri, diha ogenj, razkrečen leti na tisočglavo množico in z res dolgim jezikom opleta prvim vrstam kričočih fenov, je ena najbolj prepoznavnih v svetu rock'n'rolla.

Ustanovni član najbolj znanega »zamaskiranega« benda na svetu ostaja enako oboževan kot osovražen kot nekdaj. Predvsem zaradi brutalne iskrenosti: že petdeset let ga odkrito žene motivacija po slavi, denarju in seksu. KISS so postali ameriški fenomen sedemdesetih, najbolj garaški in v obdobju od 1976 do 1978 tudi daleč najpopularnejši bend na drugi strani Atlantika.

Štirje značajsko različni posamezniki - Simmons in Paul Stanley sta se ogibala vseh slabih razvad in ostala močno fokusirana v uspeh benda, na drugi strani pa žurerja Aco Frehley in Peter Criss - s štirimi ikonografskimi obraznimi ličili so postali popkulturni fenomen, ki ga Amerika ni pomnila od beatlomanije.

S sapojemajočimi bombastičnimi nastopi, inovativnim pristopom k prodaji res široke palete izdelkov s podobo ali logotipom benda (igrače, namizne igre, fliperji in tako dalje), leta 1978 posnetim neverjetno slabim celovečercem Kiss Meets Phantom of the Park, ki je z leti zaradi obupne igre in zgodbe prerastel v kultno stvaritev, so kot prvi (in edini) bend na svetu izdali štiri solistične albume na isti dan in potem ... Skoraj vse izgubili v dveh, treh letih.

Zgodnja fotografija KISS, ko njihov make up še ni bil čisto dodelan. Od leve proti desni: Paul Stanley, Ace Frehley, Peter Criss in Gene Simmons. Ličila so bila v začetku sedemdesetih popularna na newyorški glasbeni sceni.

Po nenavadno hitrem padcu popularnosti zaradi prenasičenja tržišča in flirtanjem s disko mrzlico (I Was Made for Loving You), so po vstopu v osemdeseta izgubili dva člana (Peter 'Catman' Criss je šel 1980, Ace 'Spaceman' Frehley dve leti pozneje) in kmalu zatem sneli ikonografski make up.

KISS so skozi naslednje desetletje stežka ohranjali številno poslušalstvo, Simmons in Stanley sta do 1996 precej pogosto zamenjevala »uslužbence« na solistični kitari in bobnih, nakar je prvotna postava napovedala »reunion« – seveda v make upu.

Bombastični koncerti klasičnih KISS so jim med letoma 1996 in 1997 prinesli naziv največjih koncertnih zaslužkarjev leta. 1998 so izdali Psycho Circus, prvi album z vsemi širimi člani po dvajsetih letih, oddelali svetovno turnejo in se v 2000 podali na »Farewell tour«, na katerem naj bi se dokončno poslovili. Frehley in Criss sta kmalu znova izstopila, ko sta kot plačana uslužbenca (in ne polnopravna člana) ugotovila, da jima Simmons in Stanley plačujeta drobtine iz prihodka mašinerije benda.

A KISS se niso poslovili, že 2004 so napovedali novo turnejo, le da sta Frehleya in Crissa zamenjala Tommy Thayer in Eric Singer, vključno z njunim make upom in »persono«. Bend od takrat redno koncertira in je izdal dva studijska albuma. Simmons, ki velja za enega najbolj pretkanih poslovnežev v glasbenem svetu se na pozive orto fenov naj ali znova rekrutirajo Aca in Petra ali snamejo make up ni zmenil.

Večkrat je celo namignil, da se bo bend nadaljeval z drugimi glasbeniki v make upu, tudi ko s Stanleyem več ne bosta zmožna muzicirati. To je klasičen Simmons, fokusiran na biznis, brez dlake na jeziku, takšen, kot je na odru, je tudi v drugih poslih, bodisi kot radijski voditelj, pisatelj, občasni igralec, finančni investitor ali glavni akter realističnega šova Family Jewels, v katerem lahko spremljate življenje njegove družine.

Dolgojezični zvezdnik je te dni slavil 71 let, 72. rojstni dan bo preživel na turnejo po Evropi in Ameriki - tokrat bojda res na poslovilni.

Izbrskali smo nekaj zanimivosti, ki jih mogoče niste vedeli:

Židovski fant, ki je z grozo očaral Ameriko

Simmons se je rodil kot Chaim Witz 25. avgusta 1949 v Izraelu. Njegova starša sta bila madžarska Žida, ki sta preživela zadnja leta vojne v nacističnem koncentracijskem taborišču in po koncu prebegnila v Izrael. Družina se je z mamo preselič v New York, ko je imel osem let, oče je ostal v Izraelu.

Študij je zaključil v Richmondu, v študentskih letih se je preživljal kot tajnik pri reviji Vogue, taksist in nekaj mesecev kot učitelj razrednega pouka, ob večerih pa igral v bendu Wicked Lester, ki sta ga ustanovila s Paulom Stanleyem in iz katerega so po prihodu ostalih dveh nastali KISS.

V študentskih letih se je že predstavljal kot Jumping Gene Simmons in pozneje le še kot Gene Simmons.

Vsak koncert bruha kri, a ga to straši

Ena osrednih točk vsakega koncerta KISS od srede sedemdesetih je vsekakor bizarni solo na bas kitari, med katerim teatralno bruha lažno kri, običajno pred skladbo God of Thunder.

Gre za nezgrešljivo koncertno podobo KISS v ličilih (v obdobju brez make upa tega ni počel), a hecno, v pravem življenju mu pogled na kri zašibi kolena. »Če vidim nekoga krvaveti, v hipu dobim mehka kolena,« pravi.

Zbiralec nenavadnih fotografij

Simmons in Stanley za razliko od Crissa in Frehleya nikoli nista bila žurerja. Tudi v najbolj norih sedemdesetih se nista dotikala alkohola in drog, Simmons je priznal, da je enkrat poskusil marihuano in da je bil »občutek grozen«, zato sta prosti čas na turneji zabijala v družbi čimveč voljnih deklet, ki so se jim ponujala vsepovsod.

Stanley je bil zelo izbirčen, Simmons njegovo popolno nasprotje, ni bilo pomembno ali je ženska mlada, stara, debela, suha ali neprivlačna, dokler je le bila pripravljena na hitri seks. In svoja »osvajanja« je redno arhiviral s polariodnim fotoaparatom, vse svoje »zmage« pa skrbno arhiviral, vključno s fotografijo ključa hotelske sobe, kjer se je srečanje zgodilo.

Kolegom in sodelavcem je rade volje razkazoval foto kolekcijo, ki je pri marsikomu vzbujala nelagodje. Večkrat se je javno pohvalil, da je med rjuhe v petih desetletjih spravil 5000 predstavnic nežnejšega spola.

Po »stotinah bežnih srečanj« z oboževalkami, se je 1980 zapletel v prvo resno zvezo z igralko in pevko Cher.

Prve so ga ukrotile dive

Nežnejši spol mu skozi sedemdeseta, ko so KISS po Ameriki lomastili po dolgem in počez, nikoli ni predstavljal večjega interesa kot enonočno bežno srečanje. Zato je bend in ljudi okrog njih toliko bolj šokiralo, ko se je zapletel v romantično zvezo z Cher.

Cher je bila filmska in glasbena zvezda, diametralno drugačna od žensk, s katerimi se je prej družil. Čez noč je postal skrben partner in se začel gibati v visoki družbi. Zveza je trajal dve leti, le nekaj mesecev po koncu pa je zaživel z Diano Ross, glasbeno divo založne Motown. Gospa Ross, kot so jo morali klicati vsi, razen Simmonsa in njenih otrok, je bila šokantni izbor za ljudi, ki Simmonsa poznajo.

1983, leto po razhodu z Diano Ross, se je začel videvati s playboyevo zajčico in občasno filmsko igralko Shannon Tweed. 28 let pozneje sta se končno poročila in danes sta starša sina Nicka (31 let) in hčerke Sophie (28 let).

Po Cher je nekaj mesecev živel z Diano Ross kot vzoren mož. Idila ni trajala dolgo.

Glasbeniki niso filmski igralci in obratno

»Si ga videl? Si ga videl? A ni grozen?«, je v smehu spraševal Paul Stanley K. C. Brandta, finančnega managerja benda, po premieri ZF filma Prebežnik (Runaway), v katerem se je Simmons ob Tomu Sellecku prvič pojavil na filmskem platnu.

»Tudi mi imamo v bendu svojega Stinga,« je muzaje bojda dejal Stanley. Zgodbo je Brandt opisal v slikoviti biografiji Kiss and Sell. Simmons je med aferama s Cher in Diano Ross svoj fokus usmeril proti Hollywoodu.

Na veliko je lobiral pri filmarjih, da mu ponudijo filmske vloge, ki so mu se zdele logično nadaljevanje kariere po KISS. Novinarjem je razlagal, da si za vlogo norega znanstvenika v Prebežniku zasluži oskarja, a je šlo za tipično pretiravanje. Po nekaj filmskih vlogah je ugotovil, da vseeno ni Robert de Niro in se znova osredotočil na bend.

V Prebežniku se je prvič pojavil na filmskem platnu. Novinarjem je razlagal, da bi si zaslužil oskarja.
Družina Simmons je sedem sezon nastopala v realistični oddaji Family Jewels (Družinski dragulji).

Kralj licencirane krame za fene

KISS so sinonim za prodajno kramo z logotipom benda, biti resni zbiratelj pomeni, da svojemu konjičku morate nameniti sobo ali več, da ne govorimo o luknji v vašem bančnem računu: »Če nekaj lahko licenciram, bom to tudi storil.«

Po Crissovem (1980) in Frehleyevem odhodu (1982) sta s Stanleyem »za drobiž« odkupila pravice na njun make up dizajn, zaradi česar lahko zadnjih petnajst let namesto njiju na odru stojita Eric Singer in Tommy Thayer kot Catman in Space Ace. Nekje v tistem obdobju je postal tudi lastnik znamenite vreče z znakom za dolar, ki se uporablja pri igri monopoly.

Majhen, majhen odstotek tako gre njemu, vsakič ko kupite popularno namizno igro. Najbolj donosna investicija za katero ima avtorske pravice? Blagovna znamka KISS, ki jo s Stanleyem nameravata ohraniti donosno še dolgo po koncu aktivne glasbene kariere – večkrat sta omenila, da bi se »bend« lahko nadaljeval z mlajšimi glasbeniki v ikonografskih ličilih, mnogim fenom se ob tej ideji dvigajo lasje pokonci.

S KISS v večnost

Nič nenavadnega ni, da lahko danes kupite majčke, šale, kape, litografije, posteljino, šalice in podobno kramo z logotipom vašega najljubšega benda. A KISS so seveda šli vedno korak dlje in med feni ima pogrebna truga KISS (KISSkasket) prav poseben status.

Za časa življenja jo lahko uporabljate kot hladilnik za pijačo (!), ko se poslovite kot svojo zadnjo posteljo. Dimebag Darrell, legendarni kitarist Pantere je kot orto fan KISS pokopan v njej, tako kot bobnar Pantere in njegov (pred dvema letoma umrli) brat Vinnie Paul.

KISS krsta, za časa življenja hladilnik, nato zadnje počivališče.

»Sekira« za 1500 evrov

1978 se je odločil dizajnirati bas kitaro, ki bo poosebljala njegovo persono na odru. Skiciral je dizajn in ob pomoči izdelovalca inštrumentov Steva Carra končno dobil unikatni bas v obliki sekire. 2012 jih je Carrovo podjetje začelo izdelovati serijsko, danes ga lahko v različnih inačicah kupite po ceni od približno 1500 evrov naprej.

Ikonografska bas kitara Axe (sekira) je nastala po njegovem dizajnu.

Končno slovo v 2021?

Simmons je z bendom na »tokrat res« poslovilni turneji End of the Road od predlanskega leta. Turneja bi se morala skleniti letos julija v New Yorku, a je pandemija covid-19 načrte premaknila za leto dni.

Najbližje Sloveniji jih lahko prihodnje leto (»tokrat zares«) ujamete na Dunaju (27. junija) ali v Budimpešti (15. julija). Simmons bo takrat star 72 let, Stanley 69.

1983 so se na albumu Lick It Up prvič pojavili brez ličil, a je interes za "nove" KISS hitro uplahnel. Od leve proti desni: Vinnie Vincent, Eric Carr, Gene Simmons, Paul Stanley.
Ko so se KISS leta 1996 znova zbrali v prvotni postavi in v ličilih, je uspeh povratniške turneje presegel vsa pričakovanja. Idila je trajala pet let, nato so se pojavile stare zamere in prepiri glede denarja. foto: Simon Weiss

Modrosti Gena Simmonsa

»Vzrok vsega zla ni denar, temveč pomanjkanje tega.«

»Zame sem sam največji junak. Zakaj? Ker sem bil ubobožani mulec, ki so mu govorili: 'Hej, norček. A sploh govoriš angleško?' Zdaj ti ljudje delajo zame. Ne glede na situacijo sem prilezel do vrha in pot tja je samo ena. Moraš biti sebičen in hkrati verjeti vase. To je vse. Tudi Yoda iz Vojne zvezd je dejal: 'Naredi ali ne naredi. Ne poskušaj narediti.'«

»Ne rabim koledar, da bi mi povedal, kdaj moram začeti živeti.«

»Moški si želijo uspeha in seksa, ženske si želijo vse.«

»Kot podjetnik moraš imeti cilj in to je komu želiš pomagati, ne da si želiš, da drugi pomagajo tebi.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice