Ali menite, da vaš balkon potrebuje nekaj stilske preobrazbe? Idej za ureditev balkona je veliko in zato smo za vas našli najboljše tri, ki vam bodo pomagale pri preoblikovanju tega zunanjega prostora.

Vsi se strinjamo, da ni lepšega trenutka kot ta, da se po napornem dnevu zatečete na lepo urejen balkon in spijete kavo ali pivo.

Da pa bi se ob tem počutili prijetno in udobno, vam predstavljamo tri ideje, kako ga spremeniti v vaš najljubši kotiček doma.

1. Zamenjava talne obloge

Grda betonska tla ali stare ploščice že na prvi pogled niso ravno privlačne za vaš balkon. Zamenjava talne obloge je lahko zahteven projekt, vendar še zdaleč ni edini, s katerim bi polepšali videz vašega balkona.

Priporočamo vam, da tla prekrijete z lesenimi paneli, ki bodo popestrila videz balkona, hkrati pa bodo poskrbela tudi za dodatno toplotno izolacijo pod vašimi nogami. 

Ni odveč, da je les naraven material, ki bo vašemu balkonu dodal pridih naravnega videza, zato pa bo bivanje na njem še toliko bolj prijetnejše.

2. Izbira ustrezne vrtne garniture oziroma pohištva

Ne glede na velikost balkona mu prav poseben čar daje vrtna garnitura oziroma pohištvo. Ta poskrbi za to, da je počivanje na balkonu še udobnejše, zato ni pomembno, da je zgolj lepa, ampak tudi udobna. 

Res pa je, da je treba njeno izbiro prilagoditi velikosti balkona, saj si ne želite, da bi se morali ob njo neprestano zaletavati ali jo premikati.

Na balkon tako lahko namestite leseno klop in jo opremite z okrasnimi blazinami.

Klop je primerna predvsem za manjše balkone, saj na majhnem prostoru omogoča sedenje za več ljudi, če pa razpolagate z nekoliko več prostora, pa na balkon lahko postavite tudi velik udoben stol in seveda mizo. 

Če se želite izogniti utesnjenosti na balkonu, je odlična rešitev zložljivo pohištvo, ki ga postavite takrat, ko ga potrebujete. Kadar pa potrebujete balkon tudi za druge namene, kot je sušenje perila, pa ga enostavno zložite.

3. Nova balkonska ograja

Za popolno ureditev balkona pa boste veliko storili tudi z zamenjavo stare in dotrajane balkonske ograje. Ni odveč poudariti, da je balkonska ograja ogledalo vašega doma, hkrati pa bo poskrbela, da bo bivanje na balkonu za vas še prijetnejše. 

Ena najpomembnejših zahtev balkona je tudi ta, da vam zagotavlja dovolj zasebnosti, še posebej, če je obrnjen proti prometni ulici ali sosednji stavbi. In s pravo izbiro balkonske ograje je to mogoče.

Vprašanje pa je, kakšno balkonsko ograjo je v tem primeru najbolje izbrati. Balkonske ograje se med seboj razlikujejo tako po videzu kot tudi v materialih. 

Med najbolj pogostimi so:

  • Lesene balkonske ograje, ki so sicer lepe na pogled, vendar zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • PVC balkonske ograje, ki so med najbolj priljubljenimi, saj jih odlikuje nizka cena in izjemna raznolikost.
  • Steklene balkonske ograje, ki so odlična izbira za moderno arhitekturo in prav tako ne zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • Kovane balkonske ograje, ki so sicer izjemno odporne, vendar je potrebno biti pozoren na njihovo zasnovo.
  • Inox balkonske ograje, ki so prav tako med najbolj odpornimi.
  • Alu balkonske ograje, ki so imajo številne prednosti, zaradi katerih postajajo med uporabniki vedno bolj priljubljene. Alu ograje so odporne na različne vremenske dejavnike, ne zahtevajo veliko vzdrževanja, imajo dolgo življenjsko dobo, hkrati pa vam omogočajo izjemno raznoliko izbiro slogov in barvnih kombinacij.

Ko se odločate za novo balkonsko ograjo, je seveda potrebno na prvo mesto postaviti varnost. Če pa si želite z novo balkonsko ograjo urediti vaš balkon po zadnjih modnih trendih, potem je treba pomisliti tudi na estetiko.

S tega vidika je alu balkonska ograja odlična izbira, saj lahko izbirate med različno širokimi lamelami, njihovo različno postavitvijo in tudi barvnimi odtenki. Rezultat tega je, da vam alu ograja omogoča neskončne možnosti prilagajanja in se odlično poda tako moderni arhitekturi kot tudi tradicionalni gradnji.

Pri izbiri prave balkonske ograje ne pozabite upoštevati tudi velikosti prostora. Če je balkon majhen, potem se izogibajte masivnim materialom, saj bodo balkon dodatno utesnili. V tem primeru so boljša izbira lažji materiali, ki prostor vizualno povečajo.

Ne glede na to, ali se boste odločili za zamenjavo talne obloge, nakup novega pohištva ali pa za novo balkonsko ograjo, je ključnega pomena, da si vaš balkon uredite tako, da se boste na njem počutili sproščeno in udobno.

Starejše novice